Védett természeti területté nyilvánítják a kisoroszi Szigetcsúcsot

A tervezett beruházás így már biztosan nem valósulhat meg. 

2021. szeptember 15., 17:04

Szerző:

Az Agrárminisztérium közleménye szerint védett természeti területté nyilvánítják a kisoroszi Szigetcsúcsot. A minisztérium szerint egy 1997-es adminisztrációs hiba miatt nem nyilvánították védetté az érintett területet. A hibát mindenképp orvosolni szeretnék.

A minisztérium közleményében az akkor kormányzó kormánykoalíciót teszi felelőssé amiatt, hogy a kisoroszi Szigetcsúcs nem kapott természetvédelmi besorolást korábban. „A szocialista-liberális kormány idején, 1997-ben kihirdetett miniszteri rendelet mellékletében lévő adminisztrációs hibát követően a korrekciót az agrárminiszter a napokban elrendelte” – írják közleményükben. 

A minisztérium szerint a Magyar Közlönyben hamarosan módosító rendelet jelenik meg, amely orvosolja a korábban említett adminisztrációs hibát. „A módosító rendelet, amely lehetőséget ad a korábban kiadott hatósági engedélyek szakmai felülvizsgálatára és a beruházás leállítására. Így a rendelet módosításának hatályba lépésével a Szigetcsúcs természetvédelmi státusza jogilag egyértelműen megalapozottá válik” – teszik hozzá közleményükben.

(Kiemelt kép: Szabadstrand Kisoroszinál, a Szentendrei-sziget északi végénél 2018. július 29-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI)