Eltörölte a védett balatoni erdő kiirtása miatt kiszabott pénzbüntetést a kormányhivatal

2019. november 28., 16:21

Szerző:

Első fokon félmillió forint büntetés megfizetésére és az érintett Natura 2000-es besorolású terület helyreállítására kötelezte az első fokú természetvédelmi hatóság, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatala a Balaton Sport Klub Kft.-t, miután az októberben leváltott független polgármester, Marton Béla engedélyével letarolták a tóparti erdőrészt Balatonfűzfőn, hogy ott sportröplabdapályát létesítsenek. A cég fellebbezést nyújtott be, amiről a Pest Megyei Kormányhivatal másodfokon úgy határozott, hogy visszavonja a pénzbüntetést, és csak figyelmeztetésben részesíti a céget, de már arról sincsen szó, hogy helyre kellene állítaniuk a területet - tudta meg a 24.hu.

A Pest Megyei Kormányhivatal döntésében nem vonja kétségbe, hogy a fakivágások egy Natura 2000-es besorolású területen történtek, hiszen a védettség az ingatlan nyilvántartásban is rögzítve van, és a balatonfűzfői önkormányzat építési szabályzata is tartalmazta. A Balaton Sport klub Kft. a 24.hu szerint letagadta a fakivágásokat, csak az ingatlan gondozását és helyreállítását ismerték el.

A kormányhivatal a döntésében azt írja, hogy „a rendelkezésre álló iratanyagok alapján megállapítható, hogy Natura 2000 terület kijelölésének alapjául szolgáló jelölő fajok, jelölő élőhelyek károsodása nem valósult meg. A jogellenes cselekménnyel a terület más Natura 2000 területekkel alkotott ökológiai hálózatának koherenciájában betöltött szerepe sem sérült, így a 91/2007. Korm. rendelet szerinti természetben okozott károsodás, így környezetkárosodás nem állapítható meg.”

A területen most röplabdapálya sem létesíthető, hiszen továbbra is Natura 2000-es besorolású. Ahhoz, hogy sportpályát létesítsenek, le kellene venni a területről a védettséget, de ez az uniós egyezmények miatt nem várható.

Az előző polgármester, Marton Béla korábban azt állította, hogy a terület nem Natura 2000-es besorolású, majd azt mondta, hogy a fák fokozottan veszélyesek voltak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.