Akár 15 évig is működhet a vecsési olajkút

Az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője szerint a Vecsés határában talált kőolajmezőben akár 10-15 évre elegendő nyersanyag lehet.

2022. november 23., 21:13

Szerző:

Korábban mi is beszámoltunk, hogy jelentős mennyiségű kőolajat talált a Mol Vecsés határában, 2100 méter mélyen, a társaság júliusban kezdett kutatófúrásba a területen, ahol a szükséges tesztek elvégzése után bebizonyosodott, hogy eddig ismeretlen kőolajmezőt sikerült felfedezni. Az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője szerint a talált kőolajmezőben akár 1-2 millió hordó nyersanyag is lehet – közölte az Infostart.

Pletser Tamás elmondta, hogy bár arról nem szóltak a hírek, mennyi kőolajat rejthet Vecsés alatt a föld, de szerint maximum 1-2 millió hordós találatról lehet szó. Ezt pedig olyan 5-10, legjobb esetben 15 év alatt kitermelni. Részletezte, hogy az új kút napi 600-700 hordó termeléssel indul, későbbi tervezett 800-1000 hordós termelése mintegy 10 százalékkal növeli a Mol és 5 százalékkal a teljes magyarországi kőolajkitermelését.

A kőolaj minőségét sem lehet pontosan tudni, de Plester szerint az Alföldre inkább a könnyű kőolajok a jellemzőek, amik a Brent típushoz állnak közelebb.

Vecsés-2 a becses neve

A Vecsés-2 nevű olajkút a Mol harmadik legnagyobb hozamú magyarországi kútja lett, egyedül képes kiváltani az elöregedő algyői mező teljes éves természetes hozamcsökkenését.

(Kiemelt képünk illusztráció. Egy olajkút a Somogy megyei Kálmáncsa közelében 2019. június 16-án. Fotó: MTI/Sóki Tamás)