Vasutasok Szakszervezete: Tömeges megbetegedésekhez vezet a kötelező 18 fokos munkahelyi hőmérséklet

Vonja vissza, de legalább alaposan értékelje át a kormány az állami intézményekben kötelezően bevezetett 18 fokos hőmérsékletről szóló rendeletét – követeli a Vasutasok Szakszervezete.

2022. szeptember 27., 12:26

Szerző:

A MÁV munkahelyek nagy részén képtelenség betartani a 18 fokos hőmérsékletre vonatkozó szabályozást – jelentette ki az elmúlt napok keserű tapasztalatai alapján a Vasutasok Szakszervezetének elnöke. Meleg János szerint amennyiben nem változik a jogi szabályozás, tömeges megbetegedésekre kell számítani a vasutasok körében.

Korszerűtlen, hideg épületben kell a vasutasoknak dolgozni

A MÁV-nál nemcsak korszerű irodaépületekben dolgoznak az emberek, hanem sok olyan kisebb állomáson és megállóhelyen is, ahol a szolgálati helyiségeket még mindig kályhával vagy különféle egyszerű hősugárzókkal fűtik, így kizárt, hogy folyamatosan tartani lehessen az előírt, egyébként sem komfortos hőérzetet biztosító 18 fokot. A VSZ szerint: „Embertelen és egészségtelen ilyen alacsonyra korlátozni a hőfokot ott – is –, ahol például a nehéz fizikai műszak végén tisztálkodnának, zuhanyoznának a munkavállalók. És gondoljunk azokra a vasutasokra is, akiknek munkaköréből adódóan időnként a szabadban kell tartózkodniuk akkor is, ha esik az eső vagy szakad a hó, s átfagyottan, agyonázottan meg sem tudnak melegedni a hűvös, 18 fokos állomásépületekben. Az átázott ruháik megszárítására pedig esély sem lesz ” – mondja Meleg.

A VSZ javaslatai szerint a munkavállalók egészségének védelme érdekében megfontolandó a már meghozott intézkedések felülvizsgálata, más megoldások számbavétele, például a távmunkavégzés, a home office, vagy 4 napos munkahét bevezetése.

(Kiemelt fotónk illusztráció: Vasutasok ássák ki a hóban elakadt motorvonatot. MTI Fotó: Koppán Viktor)