Várólisták vannak a temetőkben is

Már több mint két hét is lehet a várakozási idő, mire végső búcsút vehetünk szerettünktől. Főleg a hamvasztásos temetések miatt nőtt meg a várólista.

2021. május 3., 07:43

Szerző:

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi adatai szerint 2021. március 21. és március 28. között 3872-en vesztették életüket. A KSH ábrája jól szemlélteti, hogy 2020-ban 2801-en, és 2019-ben 2469-en hunytak el az év azonos időszakában. A megnövekedett halálesetek miatt egyre nagyobb a teher a temetkezési cégeken. Az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület (OTEI) tájékoztatása szerint a járvány harmadik hullámának csúcsidőszakában nőtt az elhunytak száma és ez együtt jár a temetések számának növekedésével is. Kiemelték, ebben a nehéz helyzetben is odafigyelnek arra, hogy a többletfeladatokat kegyeletteljes módon végezzék el - írja az Index

Az OTEI kiemeli az elmúlt hónapok nehézségei között, hogy a járvány a temetkezési cégeket személyesen is érintette. Több munkatársuk megfertőződött, így a szükséges feladatokat csak munkaerő-átcsoportosítással tudták megoldani.

A szervezet arról számolt be, hogy a hamvasztásos és a koporsós temetkezési formák számai között a pandémia ellenére sem volt kirívó változás. Vagyis a korábbi arányok nem módosultak, Budapesten a halottak 80 százaléka kap urnás temetést, a nagyobb városokban ez a szám 60-70 százalékra tehető, míg a kis falvakban ez az arány csak a 30 százalékot éri el. Ez azt jelenti, hogy sokkal nehezebb időpontot találni a hamvasztásos temetésekre. 

Vidéken négy hónapja érezhető a folyamatos emelkedés. A lapnak nyilatkozó Mámmel Rudolfné, a Memento munkatársa szerint a kis falvakban 10 nap alatt tudnak temetést vállalni, de Pécsett a kevés ravatalozó miatt csak két-két és fél hát alatt. 

(Kiemelt kép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)