Várhatóan így fest majd az ellenzéki patkó a következő parlamentben

A DK és a Momentum lesz a két legnagyobb ellenzéki frakció, a Jobbik bukta a legnagyobbat.

2022. április 4., 15:36

Szerző:

A választások utáni első nap, hétfőn közel 99 százalékos feldolgozottságnál szinte biztosan kijelenthető, hogy a kormánypártok ismét kétharmadot szereztek, 135 fideszes képviselő mellett 56 ellenzéki jut majd be a parlamentbe. Emellett ott lesz a Mi Hazánk 7 képviselője és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzat egy nemzetiségi képviselője is. 

Az ellenzéki képviselőknek előre meg kellett jelölniük, melyik frakcióba ülnek be. A Magyar Narancs információi szerint így a következő képviselők jutottak be a parlamentbe: 

DK: 15 fő

Egyéni képviselőként Varju László, Arató Gergely, Oláh Lajos, Barkóczi Balázs szerzett mandátumot. Listán Dobrev Klára, Vadai Ágnes, Gy. Németh Erzsébet, Sebján-Petrovszki László, Varga Zoltán, Gréczy Zsolt, Kálmán Olga, Dávid Ferenc, Kordás László, Komáromi Zoltán és Hegedüs Andrea alkotja majd a frakciót. A DK láthatóan megerősödött 2018-hoz képest, akkor ugyanis mindösszesen 9 képviselői delegáltak az országgyűlésbe.

Momentum: 11 fő 

Egyéni képviselőként Tóth Endre, Szabó Szabolcs, Orosz Anna, Hadházy Ákos, és Hajnal Miklós jutott be a parlamentbe. Listán a korábbi pártelnök Fekete-Győr András, Tompos Márton, Lőcsei Lajos, Gelencsér Ferenc, Sebők Éva, és Bedő Dávid jutott be. Ezzel a Momentum legjobb parlamenti választását tudja maga mögött, miután 2018-ban még nem érték el az öt százalékos küszöböt. A 2019-es EP-, illetve önkormányzati választásokon már látszott a párt erősödése, amit csak Fekete-Győr András előválasztási bukása tudott megtörni.

Jobbik: 9 fő

Egyéni a Jobbik egyetlen jelöltje sem tudott nyerni, még a biztos ellenzéki körzetet, Dunaújvárost is elbukta Kálló Gergely regnáló képviselő. Listán bejutott a párt elnöke, Jakab Péter, aki egyébként nagyrészt Márki-Zayt okolja az ellenzéki vereségért. Mögötte ott lesz a kampányban karlendítős videójával támadott Z. Kárpát Dániel, az Országgyűlés alelnöke, Brenner Koloman, valamint Lukács László György, Sas Zoltán, Varga Ferenc, Bencze János, Balassa Péter, és Szabó Hajnalka. A Jobbik hatalmas zuhanását mi sem mutatja jobban, mint hogy a 2018-as választáson, Vona Gábor lemondása után terebélyes, 26 fős frakcióval volt jelen. 

MSZP: 9 fő 

Egyéni képviselőként Kunhalmi Ágnes, Szabó Sándor, Hiszékeny Dezső, és Hiller István nyert mandátumot. Listán emellett befutó lesz még Tóth Bertalan, a párt férfi társelnöke, Molnár Zsolt, Harangozó Tamás, Komjáthi Imre, és Gurmai Zita.

Párbeszéd: 7 fő 

Egyéni képviselőként Tordai Bence, Mellár Tamás, Jámbor András, Szabó Tímea jutott be, listán pedig Márki-Zay Péter, Karácsony Gergely, és Berki Sándor kap még helyet. 

LMP: 4 fő 

Egyéni képviselőként egyedül Csárdi Antal jutott be, míg listán Ungár Péter, Kanász-Nagy Máté, és Keresztes László Lóránt kapott előkelő helyet, így ők is részt vehetnek a 2022-től kezdődő parlament munkájában.

Karácsony Gergely, Dobrev Klára, és Márki-Zay Péter már korábban jelezte, hogy terveik szerint nem ülnek majd be a parlamentbe. Karácsony Gergely továbbra is Budapest főpolgármestere lesz, Márki-Zay Péter visszamegy Hódmezővásárhelyre, Dobrev Klára pedig visszatér az Európai Parlamentbe. Hogy az ő helyüket ki veszi majd át, azt egyelőre még nem tudni.

A Mi Hazánk listáján a következő hét politikus áll befutó helyen: Toroczkai László, Dúró Dóra, Apáti István, Novák Előd, Szabadi István, Dócs Dávid, Pakusza Zoltán. 

(Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos)