Az Európai Bizottsághoz fordul a DK a Fidesz kúriai elnökjelöltje miatt

"Európa nem nézheti tétlenül, hogy az Orbán-kormány minden jogállami elvet és a hatalmi ágak szétválasztásának elvét is megsértve egy fideszes ügyészt akar a legfőbb bírói hatalom birtokosává tenni."

2020. október 10., 12:03

Szerző:

A Demokratikus Koalíció (DK) az Európai Bizottsághoz fordul azért, hogy "Polt Péter jobbkeze" ne lehessen a Kúria elnöke - mondta a párt európai parlamenti (EP-) képviselője szombaton, a Facebookon online közvetített sajtótájékoztatón. 

    Rónai Sándor úgy fogalmazott, "döbbenetes, hogy az Orbán-kormány az ügyészség megszállása után Polt Péter jobbkezét, Varga Zsolt Andrást akarja kinevezni a Kúria elnökének".

    "Sem mi, sem Európa nem nézheti tétlenül, hogy az Orbán-kormány minden jogállami elvet és a hatalmi ágak szétválasztásának elvét is megsértve egy fideszes ügyészt akar a legfőbb bírói hatalom birtokosává tenni" - húzta alá.

    A politikusa közölte, az Európai Bizottságnak jogában áll azt kérni a magyar kormánytól, hogy "függessze fel ezt a pártállami kinevezést".

    A DK emellett a Velencei Bizottságot is tájékoztatja a történtekről, amilyeneket dél-amerikai banánköztársaságokban, Oroszországban és Türkmenisztánban lehet csinálni, de Európában nem - tette hozzá.

    Rónai Sándor szerint Varga Zsolt András "ezer szállal kötődik Polt Péterhez és a Fideszhez" és már akkor "az Orbán-rendszer része volt, amikor az első kormánya alatt az ügyészség futni hagyta a fideszes bűnözőket". 

Varga jelölését az Országos Bírói Tanács sem támogatta.