Varga Judit szerint a migránsok miatt nem ratifikálják a nők védelmét szolgáló Isztambuli Egyezményt

2020. január 14., 09:03

Szerző:

Varga Judit igazságügyi miniszter az M1 vendége volt hétfő este, és a feltételes szabadlábra bocsátás feltételeinek a szigorítása mellett arról is beszélt, hogy a nők védelmére hivatott Isztambuli Egyezmény ratifikálásának a követelése „túlmisztifikált” (sic!), aki pedig „dezinformációt” folytat ezzel kapcsolatban, az nem a nőket védi, hanem saját politikai tőkéjét kovácsolja.

Az Országgyűlés plenáris ülése
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az Isztambuli Egyezmény cikkelyei – fűzte hozzá – maradéktalanul érvényesülnek a magyar jogrendszerben,

a ratifikáció pedig csak  politikai okokból marad el, mert az megállapodás olyan szemléletet erőltetne a magyar jogrendbe, amely éles ellentétben áll az Orbán-kormány kormány migrációs politikájával és a választók többségének akaratával.

Ettől függetlenül Varga Judit beszélt arról is, hogy 2020 az áldozatsegítés éve lesz, vagyis hatékonyabbá és komplexebbé kívánják tenni az áldozatok védelmét és az áldozatsegítő központok működését.

Az Orbán-kormány 2014-ben aláírta az Isztambuli Egyezményt, a ratifikáció azonban azóta is késik, a fideszes EP-képviselők egy novemberi szavazáson nem szavaztak meg egy állásfoglalást, amely az Isztambuli Egyezmény ratifikálására szólította fel az ezt eddig elmulasztó tagországokat, köztük Magyarországot is. Az állásfoglalás egyébként simán, 500 szavazattal 91 ellenszavazat és 50 tartózkodás mellett átment az Európai Parlamenten.