Váratlan fordulat: döntött a kormány keleti vakcinák kontra nyugati vakcinák kérdésben

Úgy tűnik Magyarország visszaszáll a Pfizer-szerződésbe.

2021. december 17., 17:07

Szerző:

Magyarország visszaszáll a közös uniós Pfizer-vakcina beszerzésbe, írja a Portfolio. A portál értesülést a Koronavírus Sajtóközpont megerősítette.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke konkrét országok említése nélkül arról beszélt az EU-csúcsot lezáró éjjeli sajtótájékoztatón, hogy a tagállamok döntése alapján több, mint 180 millió dózist rendelnek a Pfizer/BioNTech omikronra specializált variánskövető vakcinájából a májusi harmadik beszerzési szerződés keretében rögzített lehetőséggel élve.

Ebbe a rendelésbe szállhat be Magyarország. A Koronavírus Sajtóközpont a gazdasági portál megkeresésére úgy nyilatkozott: „Az omikron variáns miatt induló új uniós vakcinabeszerzés feltételeiről Magyarország jelenleg egyeztetéseket folytat az Európai Bizottsággal.” A Portfolio szerint ha a két fél megállapodik, várhatóan április-május környékén érkezhetnek meg az oltások Magyarországra.

Mint ismeretes, a magyar kormány májusban egyedüli tagállamként maradt ki a szerződéskötésből, igaz már szeptemberben vissza is kéredzkedett a kormány. Ennek oka elsősorban az 5-11 éves korosztály számára fejlesztett vakcina beszerzése volt, amely sikerrel zárult, és a hírek szerint 2 millió ilyen vakcina érkezhet majd az országba. Az viszont biztos, hogy komoly átalakuláson esett át a kormány álláspontja a keleti vakcina kontra nyugati vakcina kérdésében.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.