Vámos György: Nem volt egyszerű a gyors nyitás megszervezése a boltoknak

Egyes cégeknél nehézséget jelenthetett a munkaerő megszervezése, mert a nyitásról szóló kormányzati bejelentés csak előző nap délután öt óra környékén hangzott el.

2021. április 8., 12:09

Szerző:

Az üzletek döntő többsége kinyitott szerdán, mert a jogszabály szerinti nyitáshoz szükséges feladatok egy részét előre el tudták végezni a boltosok – mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára.

Szerinte egyes cégeknél a munkaerő megszervezése jelenthetett nehézséget, mert a kormányzati bejelentés kedden öt óra környékén hangzott el. Vámos úgy fogalmazott: „azután lázas telefonálgatás indult országszerte, kereskedők és alkalmazottak körében”, sok üzlet ugyanis szabadságon tartotta a dolgozókat, és nehezen szervezte meg másnapra a megfelelő munkaerőt.

Az OKSZ főtitkára észszerűnek nevezte a létszámkorlát bevezetését a négyzetméterszabály alapján. Mint mondta, az új szabályt időszakonként és üzlettípusonként eltérően tartatják be: van ahol a kosarak számával, van ahol elektronikus megoldással határozzák meg, másutt a biztonsági őr számolja a vásárlókat. A jogszabály 10 négyzetméterenként egy vásárlót engedélyez, ennek betartása az üzemeltető, kereskedő feladata.

Hangsúlyozta, hogy az esetleges bolton kívüli várakozásnál be kell tartani a másfél méter távolságot, amit akár felfestéssel is segíthetnek a kereskedők.

Vámos György szerint az üzletek jellemzően élnek a hosszabb nyitvatartás lehetőségével, mivel ez is jobban eloszlatja a vásárlókat. Hangsúlyozta, hogy ez a két intézkedés egyszerre szolgálja a járvány elleni védekezést, miközben a maszk használata továbbra is kötelező.

Kitért arra, hogy a szabályok betartásának ellenőrzésére a rendőrségnek, a kormányhivatal fogyasztóvédelmi hatóságának, valamint a jegyzőnek van jogosultsága. Tapasztalataik szerint a rendőrség már ellenőriz, de elsősorban nem bírságol, hanem figyelmeztet.

(Kiemelt kép: Untener Kinga tulajdonos kinyitja nyíregyházi virágüzletét 2021. április 7-én. Fotó: MTI | Balázs Attila)