Azt mondja szeret?! Valentin-nap mind ezt mondja!

Szeretlek! – Valentin-nap könnyen kicsúszik ez a szó, csak nem mindegy ki és miért mondja. Szeretetre vágyó Hölgyeim és Uraim, legyenek résen! 

2024. február 14., 13:17

Szerző:

A szerelmesek napja vagyis Valentin-nap van ma világszerte. A romantikus csalások témaköre nem is lehetne aktuálisabb. Valentin-napi átverésre figyelmeztet a rendőrség, jobb lesz, ha erekre figyel! 

Miért ne találhatnánk meg életünk párját az interneten? Miért ne lehetne végre nekünk is szerencsénk a szerelemben? Külföldön dolgozik, de haza költözne Önhöz?  Sosem jön össze a személyes találkozó, de pont ma sikerülhet? Ezt gondolhatta valószínűleg az a nő is, aki élete szerelme helyett végül csak egy csalóba botlott bele. A férfi az egyik közösségi oldalon hitette el kiszemelt áldozatával, hogy most már elég volt a kalandokból, látott ő már eleget, és szeretne megállapodni. 

Valentin-nap kimondják a bűvös szót, aztán a pénztárcája bánja! 

A romantikus csalók elkövetői módszerei már szinte jól ismertek, a bűnözők többnyire a közösségi média felületein szemelik ki az áldozatukat. A bizalom megszerzése után egy hihetőnek tűnő történettel használják ki a romantikus kapcsolat illúzióját, és pénzt csalnak ki a gyanútlan emberektől. Nagyon gyakran azt állítják, hogy külföldön dolgoznak, de szívesen hazaköltöznének. A lehetőségek tárháza szinte végtelen, a csalók nagyon ügyesen manipulálják a kiszemelteket – írja a police.hu. 

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Mátrix Projekt keretében vizsgálja az ilyen ügyeket. A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint egy hölgy az igencsak jóképű, ám külföldön élő magyar fiatalemberrel az interneten ismerkedett meg. A levelezés során a férfi nagyon kedves volt, és azt mondta hogy egy távoli országban katonaként szolgál, de hivatását most már abbahagyná, és inkább visszaköltözne Magyarországra a tartós kapcsolat érdekében.

A sármőr katona a vagyonát is örömmel megosztotta volna kiválasztottjával, hogy közös életük gondtalanul teljen, ám a több millió dollárnyi pénz hazahozatalában már kért egy kis segítséget. A levelezés szerint a csaló azt mondta, a pénz egy futárcégen keresztül érkezne Magyarországra, amelynek költsége több százezer forintra rúg, ezt itthon kellene kifizetni a nőnek, amelynek utalásához megadott egy számlaszámot is – írja a Magyar Nemzet. A nőnek szerencsére gyanús lett a dolog, és még időben átlátta a helyzetet, így a bűncselekmény meghiúsult, a jóképű katona és a vagyona pedig szertefoszlott az interneten: a hölgy azonnal megszakította a kapcsolatot a csalóval.

Tipikusan 50 év fölötti egyedülálló hölgyeknek csapják a szelet a csalók 

A rendőrség figyelmeztetése szerint az ilyen jellegű esetek tipikus sértettjei az ötven év fölötti, egyedül élő nők, de volt már rá példa, hogy férfiakat sem kíméltek a szélhámosok. Az áldozatok nagy része naivan, a valódi szerelemre várva kerül a csalók bűvkörébe, akik megnyerő stílussal, a közös életről szóló ígéretekkel valósítják meg a bűncselekményeiket. 

Csalókra kell gyanakodni az online térben az ismerkedés során, amennyiben a vadidegen nagyon hamar szerelmet vall, esetleg összeköltözést ígér; vagy különböző indokokra hivatkozva nem akar telefonon vagy videóhívásban beszélni. Ha pedig azt állítja, nem kaphat és küldhet postai levelet, szintén gyanakodjunk, mert még az aktív katonai szolgálatot teljesítőkre sem igaz ez az állítás. Akkor is szakítsuk meg a kapcsolatot, ha pénzt kér magának, rokonának, ismerősének vagy egy futárcégnek – összegezte a rendőrség.

Kérjük, hogy az áldozattá válás elkerülése érdekében fogadja meg a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság tanácsait!

  • Nem tudhatja biztosan, hogy ki van a profil mögött. Ezt mindig vegye figyelembe!
  • Közösségi oldalán megjelenő adatai között ne szerepeltesse családi állapotát! Legyen nagyon óvatos, hogy mennyi személyes információt oszt meg magáról!
  • Gyanakodjon, ha az új online ismerőse nem szeretne személyes találkozót, vagy tartózkodik attól, hogy telefonon, illetve webkamerán beszéljenek!
  • Akit nem ismer személyesen, annak ne küldjön pénzt, ne adjon ki információt anyagi helyzetéről!
  • Ne adja meg bankkártya- vagy online banki adatait, és ne küldjön másolatot okmányairól!
  • Ne osszon meg olyan információkat és ne küldjön olyan fotókat magáról, amikkel később megzsarolhatják!
  • Legyen gyanús, ha valaki arra kéri Önt, hogy ne beszéljen másnak új kapcsolatáról!

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

 

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.