Választás előtt jutalmazná a rendőröket a kormány

A lépés a költségvetés mintegy 178 milliárd forintjába kerülne. 

2021. július 17., 10:34

Szerző:

Egy évvel előre hozta a kormány az eredetileg 2023-ra tervezett rendvédelmi szolgálati juttatás kifizetését, mely szerint egy összegben hathavi fizetésüket kapnák meg a rendvédelmi dolgozók 2022 februárjában – írja a napi.hu a Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) és a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács (RÉT) üléseinek jegyzőkönyve alapján. Ez mintegy 178 milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek.

A portál szerint a jutalom kiosztására, ami fejenként 900 ezer és 2 millió forint közötti összeg lehet, csak abban az esetben kerülhet sor, ha a gazdasági növekedés meghaladja az 5,5 százalékot. A prémium másik feltétele a három év folyamatos hivatásos szolgálati jogviszony fennállása, ez a hivatásosok mintegy 90 százalékát érinti. A portál szerint a rendvédelmi igazgatási viszonyban dolgozó közalkalmazottakra, kormánytisztviselőkre, valamint a munkavállalókra nem fogják kiterjeszteni a juttatást.

A belügyminisztérium közlése alapján június 15 és július 16 között összesen 134 fő jogviszonya szűnt meg lemondással. A napi.hu szerint a lépéssel elejét akarják venni a tömeges leszerelésnek. A Belügyminisztérium képviselői azonban arról adtak tájékoztatást legutóbb, hogy a rendvédelmi illetményalap nem fog emelkedni, mint ahogy az éves cafeteria-keretösszeg, illetve a bankszámla hozzájárulás éves bruttó 4 ezer forintos összege sem.

(Kiemelt kép illusztráció: Fotó: 168.hu | Dimény András)

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.