Szélsőjobboldali fegyvergyáros biztosít helikoptert Mészáros Lőrincnek

Gaston Glock fegyvergyáros-üzletember flottájába tartozó helikopterrel utazik Mészáros Lőrinc és neje.

2023. november 8., 18:00

Szerző:

Gaston Glock fegyvergyáros-üzletember flottájába tartozik az az OE-XWY lajstromjelű helikopter, amelyet Mészáros Lőrinc használ; nemrég ezzel repült például nejével a „távoli” Szegedre. A járművet biztosító eurómilliárdost az Osztrák Szabadságpárt volt elnökeinek bizalmasaként jegyzik Ausztriában – a most 94 éves Glock neve a Heinz-Christian Strache-féle Ibiza-botrányban is előkerült – írja a Válasz Online

A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy: a Mészáros-kör OE-LEM-számú Bombardier-repülőgépét ugyancsak osztrák cég – egy keleti diktatúrák oligarcháira szakosodott exminiszter érdekeltsége – üzemelteti, az International Jet Management GmbH nevű, mások mellett orosz, ukrán, kazah és szerb oligarchákat kiszolgáló bécsi cég, amely mögött Andreas Staribacher volt szociáldemokrata pénzügyminiszter áll.

A 24.hu vette észre, hogy ugyanez az International Jet Management GmbH lett a Matolcsy Ádám és köre által használt, San Marinó-i lajstromszámmal repülő magángép „kezelője”. Majd az Átlátszó közölte, hogy a Mészáros-szövetséges Szíjj László az OE-LEM mellett egy másik gépre is fel szokott ülni, amelyet persze szintén az Andreas Staribacher-csapat üzemeltet.

A Szegeder igykezett megtudni a Mészáros Csoporttól, hogy a mi köze a felcsúti nagyvállalkozónak az OE-XWY-jelű helikopterhez, de nem kapott választ. Így csak annyi biztos, hogy ez az eszköz ugyancsak egy osztrák vállalat, a klagenfurti Glock Aviation GmbH kötelékében repked. A cég flottája mindössze négy kisebb, bérelhető járműből áll – továbbá a nyilvánosan nem kínálgatott OE-XWY-ből és esetleg más, szintén bizalmasan kezelt magángépből. Tehát a Glock Aviation GmbH olyan vállalat, ahol a szolgáltató tulajdonos és a végfelhasználó között legfeljebb egy-két lépés távolság lehet. Az osztrák cégjegyzékből egyértelműen kiderül, hogy a Glock Aviation GmbH mögött a neves pisztolygyártó, Gaston Glock és felesége, Kathrin Glock áll tulajdonosként.

(Kiemelt képünk illusztráció. Egy AgustaWestland AW109 típusú helikopter. Fotó: Wikimedia Commons/Tony Hisgett)