Valaki hatalmasat hazudott a fóti gyermekotthonról

2019. április 14., 19:32

Szerző:

Február 23-án derült ki, hogy az Orbán-kormány a 2017-es döntésének megfelelően bezárja a fóti gyermekotthont. Bár hallani arról, hogy a gyermekeket Kalocsán, Aszódon, Zalaegerszegen és Budapesten helyezik el, az Emmi azóta sem hajlandó érdemben válaszolni Szél Bernadett a független országgyűlési képviselőnek a gyermekotthon és a sorsukat firtató kérdéseire. A politikus ezért gyernmekotthon fenntartójához, a  a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz (SZGYF) fordult, amely a következő választ küldte:

„A fóti Károlyiy István Gyermekközpontban (továbbiakban: KIGYK) speciális, különleges ellátás igénylő gyermekek illetve kísérő nléküli kiskorúak kitagolásáról a 2122/2017. Kor. határozattal módosított 2063/2016. Korm. határozat rendelkezik.”

Ennek a válasznak a szépséghibája csak az – hívja fel a figyelmet a 444 –, hogy  2063/2016. iktatószámon kormányhatározat egyszerűen nem létezik. 2122/2017. iktatószámon már van egy, de ez nem a fóti gyermekotthonról, hanem a csokhoz adott állami támogatás előkészítéséről szól. És van egy 2063/2017 néven is, csakhogy abban mindössze a  civil szervezetek támogatása kapcsán esik szó gyermekekről.

Az Emmi korábban azzal rázta le Szél Bernadett kérdéseit, hogy a fóti gyermekotthonnak és a lakóinak a sorsátrendező tervet tíz évre titkosították. A szürrealitást fokozandó erről a tervről az SZGYF azt írta: 

„A KIGYK kitagolásának elfogadott szakmai terve nem áll az SZGYF rendelkezésére.”

Szél bernadett lapinknak korábban azt mondta: „Minden jel arra mutat, hogy „komoly mutyi készülődik Fót környékén, a sikeres lopáshoz azonban útban van a Fidesznek pár beteg gyermek. Körbekérdeztem az illetékes intézményeket, és kiderült: a tervezett célállomások a mai napig semmilyen tájékoztatást nem kaptak, a szükséges szakemberek toborzása még el sem kezdődött, senki nem tud semmit, három hónappal a tervezett bezárás előtt.”

A fóti gyermekotthonról és lakóiról ebben a riportunkban írtunk részletesen

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.