Útra kelt a vadászati kiállítás gigantikus méretű szarvasagancs kapuja – képriport

Péntek éjszaka, darabokra szedve vitték át a Hungexpo-ra a hatalmas műtárgyat.

2021. szeptember 11., 11:48

Szerző:

Péntek éjjel indult útjára Szőke Gábor Miklós csepeli műhelyéből a vadászati világkiállítás helyszínéül szolgáló Hungexpora a mintegy 10 tonna elhullajtott szarvasagancsból készített, brutális méretű kapu. A 16 és fél méter magas, 20 méter széles és 20 méter hosszú monstrumot három teherautóval szállították át szétszedve, díszes rendőri kísérettel. A szeptember 25-én kezdődő, állami milliárdokkal kitömött világkiállításon számos program közt szarvasbőgő Európa-bajnokságot is tartanak, és mintegy 100 országból várnak vendégeket. 

A vadászati világkiállítás díszkapujának költöztetésekor, sajtótájékoztató keretében mondta el Kovács Zoltán megrendezésért felelős kormánybiztos, hogy nem csak a hatalmas agancskaput készítette Szőke Gábor Miklós a rendezvényre, hanem fából készült vizsla és nyúl, valamint fémlapokból összehegesztett medve, no meg egy nyílvesszőkből álló, 700 kilós, térhatású szarvas is. A szobrász szerint művei nem egyszerű installációk, így azokat a világkiállítást követően elhelyezik majd az ország kisebb városaiban. A kormánybiztos hozzátette: erről több információt is el fognak árulni a kiállításon. A Totem névre keresztelt kapu pedig „interaktív szoborként” is használható a művész szerint, ugyanis „át lehet sétálni rajta”.

A nagykaput Kovács Zoltán szerint Keszthelyre szállítják majd a világkiállítás után, ahol a Festetics-kastély és a vadászati múzeum között kap majd helyet. A tíz tonnás, több ezer szarvasagancsából álló kapuhoz szükséges darabokat elmondása szerint két év alatt gyűjtötték össze. Öt tonnát állami erdészgazdaságokból, további öt tonnát pedig felajánlásokból, vadászszövetségektől. A szobrot kolosszális paraméterei miatt még sosem látták egyben, és a Hungexponál történő összerakása is egy teljes napot fog igénybe venni. Szőke Gábor Miklós egyébként korábban is készített már hasonló szobrokat, többek közt a Fradi stadionja előtt lévő sas is az ő műve.

(Kiemelt kép: A vadászati kiállítás kapujaként funkcionáló, Szőke Gábor Miklós szobrászművész által, hullajtott szarvasagancsból készült kapu elszállítása a művész csepeli műhelyéből 2021. szeptember 11-re virradóan. Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.