„Üzennünk kell” – Már több mint 200 ezer aláírás összegyűlt, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez

Orbán Viktor az Elios-üggyel megtette a harmadik lépést afelé, hogy kivezesse Magyarországot az Európai Unióból.

2018. november 12., 21:35

Szerző:

Hétfő délután 100-150 ember tüntetett a Nemzeti Nyomozó Iroda székháza előtt tiltakozásul az ellen, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda bűncselekmény hiányára hivatkozva megszüntette a nyomozást a 2015 áprilisáig Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István résztulajdonában lévő cég, az Elios Innovatív Zrt. gyanús közvilágítási pályázatainak az ügyében.

 

 
 
Fotó: Merész Márton

Az NNI székháza előtt tartott demonstrációt a Nemzeti Minimumról ismert Horgas Péter vezette Főnix Mozgalom hirdette meg, Horgas Péteren kívül felszólalt Gonda Bettina, az Eleven Gyál aktivistája és Hadházy Ákos, az LMP volt társelnöke, jelenleg független országgyűlési képviselő is.

Fotó: Merész Márton

Horgas Péter azt firtatta, békés, törvénytisztelő állampolgárként mit lehet tenni, ha a jog nem tisztel minket, és ha elviselhetetlen „a leplezetlen és gátlástalan” hazugság, a mindenkit elérő hatalmi téboly.

– Üzennünk kell. A mindenkori politikai vezetés értse már meg. Ha visszaéltek a bizalmunkkal és a hatalmatiokkal, egyszer eljön az idő, amiokor ezért felelnetek kell, hogy elárultatok, cserben hagytatok minket

– hívta fel a figyelmet.

Fotó: Merész Márton

Gonda Bettina ezután arról beszélt, hogy Gyálon 261 millió forint EU-s támogatásba kerülzt, hogy az Elios felújítsa a közvilágítást, de a városban csak sötétebb lett esténként, van, ahol mobiltelefonnal kell világítani.

Utolsó felszólalóként Hadházy Ákos emlékeztetett, nem várt segítséget kapott Polt Péter legfőbb ügyésztől, aki az Elios-ügyben a nyomozás megszüntetésével hozzájárult az ő aláírásgyűjtő kampányához, amely követeli, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.

– Ennél a gyalázatos döntésnél nincs jobb bizonyíték, hogy az Európai Ügyészségre miért van szükség

– fogalmazott a politikus. Elmondása szerint a csatlakozás érdekében már több mint 200 ezer aláírás gyűlt össze, csak azért nem tudja megmondani, hogy pontosan mennyi, mert egyszerűen túl sokan gyűjtik a szignókat.

Fotó: Merész Márton

Hadházy Ákos beszélt arról is, hogy meglepte, milyen gyorsan lezárták a nyomozást az Elios-ügyben, ő legalábbis azt várta, hogy ugyanúgy csinálják, mint például Farkas Flórián ügyében vagy a trafikügyben, vagyis évekig nyomozgatnak, hogy aztán csendben véget vessenek az egésznek. Nem ez történt. Pillanatok alatt lezárták a nyomozást – emlékeztetett a politikus, aki szerint ez nem más, mint az Európai Unió szembe köpése. Ebból a politikus szerint az következik, hogy Orbán Viktor gyakorlatilag lemondott az EU-s támogatásokról. Az EU megteheti, hogy nem folyósítja ezeket a pénzeket, mert annyi tény bizonyítja az Elios visszaéléseit, a szembeköpéssel pedig a miniszterelnök megtette a harmadik lépést afelé, hogy kivezesse Magyarországot az Európai Unióból.

Azt, hogy nem jönnek az EU-s támogatások, Orbán Viktor egy dologra akarja használni, mégpedig arra, hogy a következő hónapokban az EU ellen hergelje a magyarokat

– hívta fel a figyelmet Hadházy Ákos.