Bezárnak a benzinkutak – Pánikvásárlásról beszél a szakértő

A Holtankoljak.hu ügyvezetője szerint a magyarok túlvásárolják magukat üzemanyagból, a piaci ár viszont legalább spórolásra késztetné a lakosságot. Szerinte akár még pánikvásárlást is okozhat a benzinkutak zárva tartása.

2022. augusztus 15., 19:25

Szerző:

Bujdos Eszter az ATV Start című műsorában azt mondta: az elmúlt hetek tankolási problémái tovább fokozódhatnak azzal, hogy a 2000 hazai benzinkútból ez az 5-600 kiesik a hétvégén, ez pedig jellemzően vidéken okozhat majd nehézségeket, ami elindíthat egy komolyabb pánikvásárlást is. Szerinte az emberek sokszor túlvásárolják magukat, ez pedig tovább nehezíti a helyzetet.

A benzinkutak zárva tartásáról itt és itt írtunk bővebben.

Rekordot dönt a forgalom

Azt látják, hogy a forgalom rekordokat dönt, a magyar lakosság olcsónak tartja a 480 forintos árat, egy sokkal tudatosabb tankolási rutinra kellene átállni – hívta fel a figyelmet.

Hangsúlyozta: senkinek nem javasolja, hogy otthon tárolja az üzemanyagot. Leginkább a mezőgazdasági ágazatban próbálnak gázolajat felhalmozni, a nagyobb gazdáknak vannak tárolókonténereik, ezek jól működnek és nem illegálisak – tette hozzá.

Az üzemanyaghiányos helyzetre komoly hatással lesz az üzemszünet, ez korlátozza majd a vásárlást. Az ügyvezető úgy látja, az ársapka egy nem fenntartható rendszer, ezt az is mutatja, hogy a stratégiai készletek értékesítésében is csak a cégek töredéke vállalta annak az értékesítését hatósági áron, hiszen ez a nagy- és kiskereskedőknek is egy komoly veszteséget okoz.

Kérdésre válaszolva Bujdos Eszter úgy vélekedett, a piaci ár sokakat rákényszerítene a spórolásra, vagy legalábbis arra, hogy jobban megszervezzük az utazásainkat, de erre nagyon nehéz átállni.

A hatósági ár eltörlése azonnal javítana az ellátási helyzeten, de amíg az olaj a jelenlegi szinten van, és a forint is stagnál, addig azonban nem lehet arra számítani, hogy a piaci ár jelentősen csökkenni fog – mondta az ATV-nek az ügyvezető.

(Kiemelt kép: Hatósági üzemanyagárak a Mol benzinkútján Salgótarjánban 2022. május 27-én. MTI/Komka Péter)