Üres dobozokkal akarja a rendőrség megijeszteni a gyorshajtókat

Nem jut mindenhová kamera, ezért marad az elrettentés. 

2022. november 2., 17:50

Szerző:

Közel száz darab Trafiboxot telepítenek országszerte, a speciális eszköz a rendőrség szerint pozitív hatással van a közlekedésbiztonságra. Huszonhárom már elkészült – írja a Vezess.hu.

„A képen látható eszköz nem sebességmérő készülék, hanem a sebességmérésre használt berendezések ideiglenes elhelyezésére kialakított tárolódoboz” – válaszolta az ORFK a lap megkeresésére. 

A keresztségből következik, a dobozt és a benne lévő készülék együttesét valójában a gyorshajtás csökkentésére, a száguldozók megbüntetésére, vagyis sebességmérésre használja a rendőrség. Szerintük elhelyezésének a helyén pozitív hatással van a közlekedésbiztonságra.

A készülékházakat mindenhol a helyi önkormányzat pénzéből állítják fel, a kanizsaujsag.hu szerint náluk “a telepítés mintegy 612 ezer forintba, az éves működtetés pedig 76 ezer forintba került”. A nyergesújfaluit augusztus 23-án adták át, a debrecenit szeptember 17-én, a nagykanizsait tíz nappal később – írja a portál.

Az utak mellett álló Trafiboxokat látják ugyan az arra haladó autósok, azt viszont nem tudják – mert a közeledő járműből nem látszik pontosan -, hogy abban a konkrét dobozban éppen akkor van-e egyáltalán működő sebességmérő. Simán lehet, hogy teljesen üres doboz mellett lassítanak, amivel máris elérték céljukat az egyenruhások: lassul a járműforgalom, biztonságosabbá válik az adott útszakasz. A vidéki városokban 3-4 ilyen dobozt is képes lehet eredményesen kiszolgálni egyetlen mobil traffipax.

Mint írják: Pápán már három Trafibox áll, Debrecenben, Szegeden, Zalaegerszegen és Kaposváron pedig kettő-kettő. Utóbbi városban ráadásul ugyanazon az úton, csak egymástól másfél kilométerre.

(Rendőrök a Véda automata közlekedés-ellenőrzési rendszer egyik sebességmérőjével a 6-os főúton, Pécs határában 2016. április 21-én. Csaknem kilencszáz magyarországi helyszínen ellenőrzi a rendőrség a sebességhatár túllépését reggel hat óra óta 24 órán keresztül a Speedmarathon nemzetközi akció keretében. MTI Fotó: Sóki Tamás)