Unicef-jelentés: a magyar gyerekek 90 százaléka szorong a klímakatasztrófától

Reprezentatív felmérés szerint a 13-25 év közötti korosztály szinte egésze fél a jövőtől, ilyen pedig még nem nagyon volt.

2022. július 5., 21:19

Szerző:

Reprezentatív felmérést végzett a 13-25 év közötti magyar fiatalok körében a Publicus Intézet az ENSZ Gyermekvédelmi Szervezete (UNICEF) megbízásából, amelyből kiderült,

A magyar fiatalok 90 százaléka komoly szorongást érez a klímakatasztrófával kapcsolatban.

Az online kérdőíves kutatás eredményei szerint pedig 33 százalék azoknak az aránya, akik nagyon komolyan szoronganak a jövőtől a jelenség miatt. A politikai ügyek felméréséből pedig kiderül, a korosztály 35 százaléka számára éppen ez jelenleg a legfontosabb politikai ügy is a napirenden, megelőzve ezzel a háborút és a gazdasági válságot is.

A részletes ismertetésből az is kiderül, leginkább a legképzettebb fiatalokat aggasztja a klíma helyzete, de a klímaváltozás tényét kortól, politikai nézetektől és anyagi- vagy osztályhelyzettől függetlenül mindegyikük elfogadja. A klímaváltozásban kételkedők aránya ugyanis körükben az egy százalékot sem éri el.

A fiatalok 97 százaléka válaszolta azt, személyesen is felelősnek érzi magát a klímaváltozásért, és tenni is hajlandó lenne ellene, háromnegyedük pedig elégedetlen azzal, ahogyan a magyar oktatásban a kérdést kezelik.

(Kiemelt kép: Tüntető magyar fiatalok a III. Klímasztrájkon, 2019.szeptember 27-én. Fotó: Merész Márton/168.hu)

A bevételek növelése és a kiadások csökkentése érdekében vezet be új intézkedéseket ősztől a helyi közösségi közlekedési feladatokat ellátó, városi tulajdonú Tüke Busz Zrt. Pécsen – tájékoztatta a baranyai megyeszékhely önkormányzata az MTI-t.

Az Igazságügyi Minisztériumhoz fordult a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) a nyári táborokhoz kapcsolódó szülői panaszok miatt. 

Az LMP az Alkotmánybíróság (Ab) előtt támadja meg a fakitermelésre vonatkozó kormányrendeletet – jelentette be Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke Budapesten, a Parlament épülete előtt tartott sajtótájékoztatón hétfőn.

Mégsem nyújtja be népszavazási kérdését az európai uniós tagság megerősítéséről Ujhelyi István, az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője. A politikus az MTI-nek hétfőn küldött közleményében azt írta, az ellenzék megosztottsága miatt „a fiókban hagyja” népszavazási kérdését.