Ungár Péter: Súlyos vereséget szenvedtünk, de ezt csak súlyosbítja, ha utólag a körülményekre próbáljuk fogni

„A legelkötelezettebb ellenzéki szavazókon kívül senkit nem érdekel a siránkozásunk” – indokolta a politikus, miért mond nemet a bojkottra. 

2022. április 11., 07:19

Szerző:

„Az az igény, hogy a negyedik kétharmad után gondoljuk teljesen újra a politikánkat jogos. De ha azt gondoljuk, hogy a magyar emberek akkor fogják az ellenzéket választani a Fidesz helyett, ha a parlament nyitóülésén való részvételből csinálunk politikát, akkor félő, hogy nagyon rossz irányba indulunk” – írja Ungár Péter, az LMP képviselője közösségi oldalán a bojkottról való álláspontját. A képviselő véleménye szerint folyamatosan arról beszélni, hogy mennyire meg van kötve az ellenzék keze a választók szemében olyan hatást kelt, mintha a parlamenti ellenzék folyamatosan magával foglalkozna.

„Tudtuk milyen feltételekkel lehet politizálni ellenzékből Magyarországon, de elindultunk ezen a választáson. Súlyos vereséget szenvedtünk, de ezt csak súlyosbítja, ha utólag a körülményekre próbáljuk fogni. Nagyobb vereség volt ez annál, mint amit a Fidesz túlhatalma magyarázhatna, ezért érdemes először magunkba keresni a hibát”

– írta Ungár, hozzátéve, hogy nem fogja bojkottálni az alakuló ülést, mert a jelenlegi helyzetben nevetségesnek érzi.

„Nem fogunk bojkottálni semmit, mert az ellenzék korlátozott lehetőségeinek a megoldását nem a további önkorlátozásban látjuk. És nem fogunk bojkottálni semmit, mert megértettük, hogy a legelkötelezettebb ellenzéki szavazókon kívül senkit nem érdekel a siránkozásunk.” 

Ungár szavai szerint felkészült a rövid távú népszerűségvesztésre, hosszú távon azonban a parlamenti munkában hisz. Mint írja: „Lesznek az ellenzéken belüli is, akik bojkottálni fognak, akik éppen emiatt bírálni fognak minket. Tudjuk, hogy talán ők emiatt előnyre tesznek szert velünk szemben az egyre kevesebb, egyre inkább elkötelezett szavazóért folytatott versenyben. De mi azt a következtetést vontuk le a vasárnapi eredményekből, hogy ez a verseny egyre távolabb visz a kormányváltástól, ezért a bírálatokkal együtt tudunk élni, annyit kérünk, hogy ha egy mód van rá, akkor zavarjuk le gyorsan, hogy több időnk maradjon ápolási díjról, pedagógusok fizetéséről és klímaváltozásról beszélni.”

(Kiemelt képünk: Ungár Péter (LMP) napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 12-én.
MTI/Bruzák Noémi)