Önkormányzatok, egyetemek és jótékonysági intézmények is segítenek az ukrajnai menekülteken

Összefogott az ország.

2022. február 28., 17:22

Szerző:

Szállás biztosításával, adománygyűjtésekkel, élelmiszerrel és takarókkal, valamint a felajánlásokat fogadó számlaszámok létrehozásával is segítik az önkormányzatok, oktatási intézmények, szervezetek az ukrajnai háború elől Magyarországra menekülőket.

A fővárosi önkormányzat folyamatosan segít az ukrajnai háború elől menekülők elszállásolásában – közölte a Főpolgármesteri Hivatal hétfőn az MTI-vel. A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei már megnyitott egyik szállásán 120 menekültet helyeztek el. Többnyire teljes családok érkeztek, gyerekekkel. A legidősebb gyerek 13 éves, de van közöttük egy kétéves és egy kéthetes csecsemő is.

A hegyvidéki önkormányzat szükség esetén azonnal legalább 50 férőhelyet tud biztosítani a menekültek számára – tájékoztatta Pokorni Zoltán polgármester hétfőn az MTI-t. A XII. kerületi önkormányzat vezetése egyeztet az ukrán nemzetiségi önkormányzattal és a karitatív szervezetekkel, a kerületben működő egyházakkal a tartós élelmiszerek és egyéb szükséges adományok gyűjtéséről.

A Kőbányai Önkormányzat azt közölte, hogy szállással, ellátással és adománnyal segíti a menekülteket, illetve várja olyan magánszemélyek jelentkezését, akik átmeneti időre elhelyezést tudnak számukra biztosítani. A X. kerület vezetése döntött arról, hogy hárommillió forint azonnali segítséget ad a Cserkesz utcai szállónak a menekültek ellátásához; a támogatásról kedden rendkívüli ülésen dönt a képviselő-testület. Döntöttek arról is, hogy előkészítik a balatonlellei tábor főépületét, ahol további 60 ember ellátását tudják biztosítani, továbbá megkezdték az egyeztetést a kerületi munkásszállókkal.

Nagykanizsa közgyűlése hétfőn azonnali, soron kívüli ülésen döntött arról, hogy kétmillió forint pénzügyi támogatást nyújt a Magyar Református Szeretetszolgálaton keresztül az Ukrajnában dúló háború miatt nehéz helyzetbe kerültek megsegítésére. Balogh László polgármester a közgyűlésen arról is beszámolt, hogy elkezdték a felmérését, hogy hol és hány menekültet tudnak fogadni, az már biztos, hogy középiskolai kollégiumban, a város sportszállójában és önkormányzati bérlakásokban is több tucatnyi férőhelyet tudnak biztosítani.

Kaposvár tíz ukrajnai menekültnek, köztük négy gyermeknek biztosított átmeneti elhelyezést. A Kométa húsüzem a felnőtteknek munkát tud adni, a gyermekek közül a két óvodást már befogadta az egyik intézmény, a két iskolásnak pedig a tankerület keres megfelelő osztályt. A város már korábban felajánlott egymillió forintot az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül a kárpátaljai magyar családok megsegítésére.

A pécsi önkormányzat számlaszámot hozott létre, az adományokat a 10024003-00336255-00000330 számra lehet küldeni, a közlemény rovatban fel kell tüntetni: „Ukrajna”. A menekültek fogadását az Expo Center rendezvényközpontban végzik majd, a szállást számukra a katasztrófavédelem biztosítja, az élelmezésükről az önkormányzat intézményei, illetve a karitatív szervezetek gondoskodnak. A szakorvosi ellátást igénylő menekültek a pécsi egészségügyi intézményekben kaphatják meg a szükséges kezelést. A regisztrációs feladatokra önkéntesek jelentkezését várják.

Az Óbudai Egyetem szintén felajánlotta segítségét minden érintettnek, különösképpen a felsőoktatási intézmények vezetőinek, dolgozóinak, hallgatóinak. Azt írták, a lelki segítségnyújtás mellett humanitárius gyűjtést kezdeményeznek, segítő kommunikációs vonalat hoznak létre. A menekült hallgatókat kollégiumi férőhelyeikkel segítik, és biztosítják számukra, hogy folytatni tudják a tanulmányaikat.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem azt közölte, campusa és kollégiuma hétfőtől megnyitja kapuit az Ukrajnából érkezők előtt, szállással és ellátással várják a rászorulókat. Emellett megnyitják kurzusaikat a design és művészeti területen tanuló menekült hallgatók számára, hogy folytathassák tanulmányaikat. A kárpátaljai magyar, illetve az ukrán fiatalok számára soron kívüli ösztöndíjat biztosítanak ősszel induló egyetemi képzéseikre.

A Debreceni Egyetem háromszáz helyet szabadított fel debreceni, nyíregyházi, hajdúböszörményi és szolnoki kollégiumaiban a Kárpátaljáról érkező menekültek elhelyezésére – közölte Csiszár Imre, a kollégiumi szervezet igazgatója hétfőn sajtótájékoztatón. Jelenleg 20-25 menekült tartózkodik a debreceni kollégiumokban, néhányan Nyíregyházán, többnyire kárpátaljai magyarok kértek szállást.

A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány is aktívan bekapcsolódott az ukrajnai menekültek segítésébe, sőt fogadásába is – közölte a szervezet hétfőn. Pelenkákat, bébiételeket és tápokat, takarókat, pokrócokat juttattak el, továbbá 1500 Covid elleni védekezőszettet visznek le a magyar–ukrán határra. A szervezet a napokban megnyitja badacsonytomaji üdülőjét is a menekültek előtt.

Számos országból több mint kétezer ügyvéd csatlakozott három nap alatt ahhoz a Magyarországról indult összefogáshoz, egy online ügyvédi adatbázishoz, amely az Ukrajnából menekülőknek biztosít ingyenes jogi segítséget – közölte Koppány Olivér, a kezdeményező magyar tulajdonú nemzetközi iroda, a KNP LAW ügyvédje.

(Kiemelt kép: Ukrajnából érkező menekültek a záhoni művelődési házban 2022. február 25-én. Fotó: Dimény András / 168.hu)

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.