Ukrán közgazdász: Magyarország bűnös a szankciós politikában

Olekszij Kuscs ukrán közgazdász szerint vannak országok, akik az Oroszországot sújtó szankciókat ellenzik, és vannak akik csupán lassítják, Magyarország pedig az utóbbiban bűnös.

2023. május 30., 11:51

Szerző:

Az EU-n belüli kedvezmények kiharcolására használná fel a 11., Oroszország elleni szanckiós csomag blokkolását Magyarország és Görögország, ezzel pedig „bűnössé” válnak Ukrajna harcának akadályozásában – fejtette ki Olekszij Kuscs közgazdász. Az Index által is ismertetett nyilatkozatban úgy fogalmazott, természetesen vannak különbségek a szankciók ellenzői és azok lassítói között.

Törökország, Örményország és Izrael például a szakértő szerint nyíltabban segítik Moszkvát, amikor a szankciók kijátszásáról van szó: rendelkezésre bocsátják kereskedelmüket és politikai befolyásukat is. Vannak ugyanakkor Kuscs szerint olyan országok, amelyek ennél rejtettebb módon segítik az orosz politikát:

„vannak olyan európai országok, amelyek »szankciós licitálással« próbálnak némi kedvezményt kicsikarni az Európai Uniótól. Magyarország elsősorban ebben bűnös. Most Görögország is csatlakozott ehhez a politikához. Magyarország több milliárd eurót nyert energiahatékonysági programokra, amikor aláírta és csatlakozott az orosz olaj- és energiahordozókkal összefüggő szankciós csomaghoz. Most ugyanez a játék megy a színfalak mögött. Úgy gondolom, hogy megpróbálnak majd további támogatásokat kicsikarni az EU-tól. Szerintem gyorsan találnak majd megoldást”

Olekszij Kuscs nyilazkoatában ugyanakkor kiemelte, mind a magyarok, mind a görögök nagy eséllyel beleegyeznek a következő körös EU-s szankciós csomagba, amennyiben engedményeiket megkapják.

A 11. EU-s szankciós csomag Oroszország háborús erőfeszítéseinek akadályozása céljából 90 olyan vállalatot fog érinteni, amelyek világszerte az eddig bevezetett szankciók kijátszásában segítik Vlagyimir Putyint. Ursula von der Leyen a tervek bejelentésekor hangsúlyozta, az EU szankciós politikája működik, most pedig a már bevezetett büntetőintézkedések hatékonyabb betartásának céljából nyújtják be a 11. csomagot.

Ugyanakkor ismert, többen sem elégedettek az intézkedésekkel: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök például kifejezte, arra lenen szükség, hogy az unió az orosz nukláris energiaágazat exportját is bevonja a szankciók körébe. Ez súlyosan érintené a magyar kormány politikáját, ezért Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter leszögezte, amennyiben ezt is javasolni fogják, Magyarország vétójára számíthatnak.

A kijelentésből parázs vita is kerekedett Berlinben Annalena Baerbock német külügyminiszter és Szijjártó Péter között.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke részt vesz az Azerbajdzsán, Grúzia, Románia és Magyarország kormányai közötti, a zöld energia fejlesztése és szállítása terén való stratégiai partnerségről szóló megállapodás aláírását megelőző kerekasztal-beszélgetésen a bukaresti Cotroceni elnöki palotában 2022. december 17-én. Daniel MIHAILESCU / AFP)