Roszatom-vezér: Semmi nem állhat Paks II. útjába

A Roszatom szakemberei által végzett paksi atomerőmű-bővítés egy pillanatra sem állt le, még a koronavírus-járvány és a szankciók ellenére sem – hangsúlyozta Alekszej Lihacsov, az orosz állami atomenergetikai konszern főigazgatója csütörtökön Szentpéterváron, a Nyevszkij nemzetközi ökológiai kongresszuson.

2023. május 25., 19:48

Szerző:

„Függetlenül az Európai Unióval való kapcsolatainktól, ez a projekt rendkívül fontos számunkra. Kétségtelenül ez mindig is egy elsőbbséget élvező projekt volt, jelenleg is az, és lesz számunkra, és ez válasz arra a figyelemre és támogatásra, amelyet a magyar vezetés szentel neki. Az építkezés egy pillanatra sem állt le, a járvány és a szankciók ellenére sem” – mondta Lihacsov. 

A Roszatom főigazgatója elmondta, hogy a magyar partnerek szeretnék „még inkább felgyorsítani a projektet, hogy még az évtized végéig az ország megkaphassa az első blokkot”.

„Ehhez bizonyos szervezési és jogi erőfeszítésekre lesz szükség. Mindent elkövetünk, hogy kollégáinkat ne hagyjuk cserben” – tette hozzá Lihacsov.

(Kiemelt képünk: Teherautók és kotrógépek dolgoznak a Paksi Atomerőmű területén az új Paks II. építési munkálatainak előkészítésén 2022. szeptember 10-én. Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP)

A zambiai Ndolában a legfelsőbb bíróság csütörtökön felmentette a gyerekkereskedelem gyanújával hét hónappal ezelőtt őrizetbe vett horvát állampolgárokat – közölte Vedrana Simundza Nikolic, a horvát igazságügyi minisztérium államtitkára. A hírt a külügyminisztérium is megerősítette.

2023. június 1., 16:50

Megváltozott a Donyeck megyei Bahmut városánál a hadművelet formátuma, ezért átmenetileg szünetelnek a harcok – jelentette ki Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők szárazföldi erőinek parancsnoka csütörtökön az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott nyilatkozatában.