Újra nyilatkoztak a megfigyelés alatt állhatott újságírók

Pethő András és Dercsényi Dávid, a Pesti Hírlap korábbi újságírója volt az Egyenes Beszéd vendége.

2021. július 21., 11:05

Szerző:

Pethő András a Direkt36 alapító-szerkesztője azt mondta az ATV-ben, nem a megfigyelési-botrány az első nemzetközi ügy, amelynek a felderítésén más külföldi lapokkal közösen dolgoztak. A Pegasus-üggyel kapcsolatos információkkal pár hónappal ezelőtt keresték fel őket a Süddeutsche Zeitung munkatársai. A személyes érintettségükre és a magyar szálakra is a német lap újságírói hívták fel a figyelmüket. Az ügy felderítése során kiemelt figyelmet fordítottak arra is, hogy ellenőrizzék a saját kommunikációs csatornáikat.

Az NSO kiszivárgott listáján az oknyomozó újságíró szerint azoknak az embereknek a neve és telefonszáma volt megtalálható, akik a megfigyelés első fázisában voltak. A listán szereplő újságírók és üzletemberek telefonszámai a kémszoftveres cég ügyfeleinek megrendelésére kerültek fel. Dercsényi Dávid azt mondta az ATV-ben, hogy Panyi Szabolcs kereste meg a rendkívül kényes ügyben. A Pesti Hírlap volt újságírója 2019 áprilisa körül került fel a listára. A Józsefváros újság főszerkesztője azt gyanítja, hogy a Hasszán F. üggyel kapcsolatban végzett munkája miatt figyelhették.

Pethő András az ATV-ben azt is elmondta, hogy szakértők megvizsgálták Panyi Szabolcs és Szabó András telefonját, és kiderült, mikor hatoltak be a készülékekbe. Panyi Szabolcs telefonja

mindig akkor fertőződött meg a kémprogrammal, amikor a kormányzat felé küldött kérdései egyértelművé tették, éppen milyen ügyön dolgozik.

A kormányt érzékenyen érintő témák, mint a nemzetbiztonsági ügyek, a magyar–orosz, illetve kínai kapcsolatokat feszegető témák vonhatták magukkal a lehallgatást.

 

A Direkt36 újságírója kifejtette, hogy az NSO kémszoftvere teljesen észrevétlenül működik, valójában egy kiberfegyver. A cég csak kormányok megrendelésére dolgozik. Az izraeli védelmi minisztérium engedélye kell a szoftver eladásához és használatához. A tényfeltáró újságíró szerint a bizonyítékok azt mutatják, hogy az államnak biztosan szerepe van az ügyben.

(Kiemelt kép: Dercsényi Dávid. Fotó: Pesti Hírlap archív)