Újra mozizhatunk a bazilikánál

Filmarchívumok kincsei a szabadtéri moziban.

2021. augusztus 27., 15:57

Szerző:

Szeptember 21. és 26. között rendezik meg a Budapesti Klasszikus Film Maratont a Szent István Bazilikánál. A Nemzeti Filmintézet negyedik alkalommal rendezi meg Budapest legnagyobb nemzetközi filmfesztiválját, a Budapesti Klasszikus Film Maratont. A szeptember 21. és 26. közötti eseményen több fővárosi helyszínen hetvennél is több klasszikust láthatnak az érdeklődők. 

A rendezvény idén öt, a Hommage, Fókuszban, Magyarok Hollywoodban, Magyar szem és Nyitott archívumok blokkokban mutat be frissen restaurált klasszikusokat és filmritkaságokat.

A Maraton Hommage válogatása, ami minden évben a nemrég elhunyt alkotók előtt tiszteleg, idén Törőcsik Mariról, Jankovics Marcellról, Tóth János kinematográfusról és Bertrand Tavernier francia filmrendezőről emlékszik meg. A szekció nézői többek között a Kölyök, a Déryné, hol van?, Szerelmem, Elektra, Ének a csodaszarvasról és az Édes Anna című filmeket láthatják.

A Magyarok Hollywoodban válogatás Hollywood magyar örökségeiből szemezget: levetítik többek között a Trauner Sándor díszlettervező közreműködésével készült, és Oscar-díjjal jutalmazott Legénylakás című alkotást, a László Miklós műve alapján készült Saroküzletet, a Lengyel Menyhért darabjából forgatott Lenni vagy nem lenni-t és Kertész Mihály első számú klasszikusát, a Casablancát is.

A Nyitott archívumok program az európai filmarchívumok ritkán látható, restaurált alkotásait mutatja be, köztük a Motorral a felhők felett és a H, mint hamisítás című filmeket. A rendezvény szervezői azt ígérik, a Magyar szem szekció nézői pedig Zsigmond Vilmos, Hildebrand István, Koltai Lajos és Rudolph Maté szemével láthatják a világot.

A vetítésekhez nemzetközi szakmai programok, könyvbemutatók, előadások, közönségtalálkozók, kiállítások, zenei és gyermekprogramok is kapcsolódnak. A negyedik Budapesti Klasszikus Film Maraton alkalmából a fővárosi Szent István Bazilika előtti tér idén négy estére ingyenes szabadtéri mozivá alakul, ahol levetítik a Szegénylegények-et, Jankovics Marcell János vitéz-ét, Az óceánjáró zongorista legendája című filmet, valamint a Harmadik típusú találkozásokat. Az esemény további helyszínei az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi mozi, a Budapesti Francia Intézet és a Ludwig Múzeum a Müpában.

(Kiemelt kép: Törőcsik Mari az 1971-es Szerelem című filmben, Luca szerepében. Fotó: Mafilm Studio/Ajay/Collection Christophel/AFP)

 

 

 
 

Tegnap 20:54

A Magyar Biztosítók Szövetsége szerint a szervezetek mintegy egymilliárd forintot fizettek ki vagy tartalékoltak kárkifizetésekre májusban, a hagyományos viharszezon első hónapjában, a társaságokhoz több mint 12 ezer bejelentés érkezett.

Vészesen közeledik a Karácsony Gergely főpolgármester által meghirdetett Budapesti Lakógyűlés nevű akcióban a szavazás határideje, de még mindig nem fejeződött be a szavazókódokat tartalmazó 1,4 millió levél terjesztése – írja a Telex.