Újra megjelent a madárinfluenza Békés vármegyében

Békés vármegyében egy lúdtelepen, míg Komárom-Esztergomban fogságban tartott madaraknál igazolta a madárinfluenza vírusának jelenlétét a Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, közölte a Nébih kedden közleményben az MTI-vel.

2023. március 7., 17:48

Szerző:

A 7400 tömőludat tartó békéscsabai telepen a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a betegség gyanújára. A Nébih laboratóriuma megerősítette a vírus H5N1 altípusának jelenlétét. Az állategészségügyi szakemberek megkezdték az érintett állomány felszámolását; továbbá a gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, valamint a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet – közölték.


Komárom-Esztergom vármegyében fogságban tartott madarakban igazolta a vírus H5N1 altípusának jelenlétét a hatóság. Itt területi és egyéb korlátozások elrendelésére nincs szükség, azonban a szakemberek intézkednek az érintett állatok leöléséről – tették hozzá.

(Kiemelt képünk illusztráció: A madárinfluenza emberre is veszélyes, halálos H5N1-es vírustörzsének vizsgálatához vesz mintát csirkétől egy állatorvos az indiai Kangrában 2021. január 6-án. Az utóbbi hét napban mintegy 2300, különböző fajhoz tartozó madár tetemét találták meg egy tónál, és előzetes vizsgálati eredmények szerint a H5N1-es vírust mutatták ki Szibériából és Mongóliából vándorló indiai ludak szervezetében. MTI/EPA/Szandzsaj Baid)

Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításban, ugyanakkor nem is akadályozza az Európai Unió többi országát abban, hogy így tegyenek, ezért a kormány a konstruktív tartózkodás intézményét alkalmazza a kérdésben  jelentette be a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.