Újra megjelent a madárinfluenza Békés vármegyében

Békés vármegyében egy lúdtelepen, míg Komárom-Esztergomban fogságban tartott madaraknál igazolta a madárinfluenza vírusának jelenlétét a Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, közölte a Nébih kedden közleményben az MTI-vel.

2023. március 7., 17:48

Szerző:

A 7400 tömőludat tartó békéscsabai telepen a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a betegség gyanújára. A Nébih laboratóriuma megerősítette a vírus H5N1 altípusának jelenlétét. Az állategészségügyi szakemberek megkezdték az érintett állomány felszámolását; továbbá a gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, valamint a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet – közölték.


Komárom-Esztergom vármegyében fogságban tartott madarakban igazolta a vírus H5N1 altípusának jelenlétét a hatóság. Itt területi és egyéb korlátozások elrendelésére nincs szükség, azonban a szakemberek intézkednek az érintett állatok leöléséről – tették hozzá.

(Kiemelt képünk illusztráció: A madárinfluenza emberre is veszélyes, halálos H5N1-es vírustörzsének vizsgálatához vesz mintát csirkétől egy állatorvos az indiai Kangrában 2021. január 6-án. Az utóbbi hét napban mintegy 2300, különböző fajhoz tartozó madár tetemét találták meg egy tónál, és előzetes vizsgálati eredmények szerint a H5N1-es vírust mutatták ki Szibériából és Mongóliából vándorló indiai ludak szervezetében. MTI/EPA/Szandzsaj Baid)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.