Újra elővették az állami újságírói kamara ötletét, Orbán Viktor bizalmi embere építené fel

Jelentős mértében korlátoznák az újságírók és szerkesztőségek mozgásterét.

2019. május 6., 10:32

Szerző:

Újságírói kamara létrehozásáról beszélt a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) múlt heti közgyűlésén Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a felcsúti Puskás Akadémia korábbi sajtófőnöke - értesült a Népszava.

Fotó: Facebook/Szöllősi György

A  kamara ötlete 2017-ben merült fel először. A javaslat lényegében minden közéleti témával foglalkozó sajtótermék újságíróitól megkövetelné, hogy a belépést, országos lefedettségű orgánumnál pedig izárólag olyan újságíró dolgozhatna, aki rendelkezik a kamara által kiadott megfelelő jogosultságokkal. Ez rendkívüli mértékben átszabná a jelenleg még relatív szabad újságírószakmát, illetve a médiapiacot.

Csak az a szerkesztőség kaphatna meghívókat kormányzati sajtóeseményekre, azok léphetnének be a parlamentbe, amelynek újságírói tagjai a kamarának.

A javaslat ellenzői, főleg a többi független újságíró szervezet szerint kormányzati szándék húzódik a kamara megalapítása mögött. A kamara létrehozását a legutóbbi információk szerint 2019-ben tervezik.

A Népszava megkereste Szöllősi Györgyöt a kamara megalapításának részleteiről szóló kérdéseivel, de ő azt mondta, hogy nem kíván nyilatkozni. A szakmai szervezetek már jelezték, hogy amennyiben a velük való egyeztetés nélkül, vagy parlamenti egyéni képviselői indítványként nekiállnának a kamara létrehozásának, azonnal a megfelelő jogi és nemzetközi szakmai fórumokhoz fordulnak.

Szöllősi György Orbán Viktor kedvenc újságírója és bizalmi embere. A Guardian 2018. januári riportjából derült ki, hogy a felcsúti Pancho aréna VIP páholyában rá hárul a feladat, hogy megerősítse a miniszterelnök futballal kapcsolatos észrevételeit.