Ujhelyi: konkrét hazugságon érhető a kormányfő

Ujhelyi István szerint Orbán Viktor aláírta az Európai Tanács (EiT) csúcstalálkozót lezáró dokumentumot, ami szembe megy a Fidesz-KDNP azon határozatával, amit el akarnak fogadtatni az EU jövőjéről szóló konferenciasorozat kapcsán.

2022. június 26., 10:31

Szerző:

„Orbán aláírta Brüsszelben, ami ellen itthon tiltakozik” felütéssel kezdte bejegyzését Ujhelyi István, amelyben rámutat arra, hogy a miniszterelnök mást mond Brüsszelben, mint a saját válaszóinak a köztévében.

A Fidesz-KDNP jövő héten egy „Európa-ellenes, teljesen abszurd” országgyűlési határozatot akar elfogadni az Európai Unió jövőjéről szóló konferenciasorozat kapcsán. Ujhelyi szerint ezt azért akarják átvinni az Országgyűlésen, hogy zsarolni tudjanak vele a brüsszeli tárgyalásokon. A határozatban eredménytelennek és politikailag motiváltnak írják le a nemzetközi konferencia-sorozatot, a magyar álláspontként pedig többek között az Európai Parlament feloszlatását és az uniós szerződésekből az „egyre szorosabb egységre” való törekvés törlését fogalmazzák meg – vélelkedett.

Ehhez képest Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Tanács eheti ülésen egészen más álláspontot képviselt, sőt, a csúcstalálkozót lezáró dokumentumot maga is aláírta, vagyis egyetértett az abban foglaltakkal

– írta Ujhelyi. Elmondása szerint az EiT dokumenumjában van egy rész, ahol a konferencia eredményeiről tájékoztatják majd a polgárokat. Ez nem történt meg és nem is fog megtörténni – jelenti ki a politikus. A zárójelentésben az Európai Parlament jogköreinek megerősítése mellett foglaltak állást az európai polgárok, például a jogalkotási kezdeményezési jog megadásával. Vagyis Orbán nem védte meg a „magyar álláspontot”, amit itthon hirdetnek – összegezte.

(Kiemelt kép: Ujhelyi Istvánnal a Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti képviselőjével készült interjú 2021. November 26-án. Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu)