Százmilliókat kaptunk Brüsszelből covid-tesztekre, de azoknak semmi nyoma

Összesen 900 millió forintot.

2022. január 6., 15:33

Szerző:

Jelentős uniós forrást kapott a magyar kormány arra, hogy olcsón vagy akár ingyenesen biztosítson az utazási korlátozások miatt szükséges koronavírus-teszteket a magyar polgároknak – írta Ujhelyi István az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti (EP) képviselője Facebook-bejegyzésében. Azt nem tudni, hogy igényelt-e Magyarország pénzt ebből a keretből, Ujhelyi István minden esetre nem találta nyomát annak, hogy ingyenes tesztet igényelhettek volna a polgárok.

Ujhelyi az Európai Bizottságtól (EB) kapott tájékoztatásra hivatkozott, majd szóvá tette: nem tudni, hogy a kormány mire költötte a közel 900 millió forintos keretet. A politikus a nap folyamán levélben fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz tájékoztatásért ennek az uniós forrásnak a tételes felhasználása és elszámolása ügyében. Emlékeztetett, amikor az EP tárgyalta az egységes uniós Covid-igazolvány létrehozását, a csomag része lett egy 100 millió eurós támogatási keret is, amelyből a tagállamok azoknak a polgáraiknak tudnak kedvezményes árú vagy ingyenes koronavírus-teszteket biztosítani, akiknek az utazási korlátozások miatt erre szükségük van.

Példaként említette az egészségügyi okokból oltást nem kapott embereket, az egyelőre csak egy vakcinát felvetteket, az uniós Covid-igazolvány részeként el nem fogadott keleti oltóanyagokkal oltottakat. Hozzátette, Magyarországnak a keretből 2,3 millió euró, mintegy 900 millió forint jár. Megjegyezte, az EB átalányösszeget is előírt a tesztek beszerzésére: a gyorstesztek esetében 13 eurót, a PCR-teszteknél 40 eurót határozott meg.

(Kiemelt képünk: Ujhelyi Istvánnal a Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti képviselőjével készült interjú 2021. November 26-án. Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu)