Ujhelyi: A magyarokon kívül senkit sem érdekel az EU-ban, mi lesz azokkal, akik keleti vakcinát kaptak

Az MSZP európai parlamenti képviselője szerint érthetetlen, hogy amíg tele van a raktár nyugati vakcinákkal, a kormány mégis kampányt indít a kínai oltás népszerűsítésére.

2021. április 30., 13:31

Szerző:

Az, hogy konkrét számhoz kötik az újabb és újabb enyhítéseket, szakmaiatlan és felelőtlen döntés, Orbán Viktor szemében ugyanis felülírja a 2022-es választás a magyar emberek életét - mondta Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője a 168 oldalán futó KeljfelJancsi című műsorban. 

Az uniós oltási igazolvánnyal kapcsolatban kijelentette, a cél az, hogy minden tagállam kényszerítve legyen arra, hogy egységes szabályozás legyen az EU-ban, hozzátéve, hogy a turizmus és a közlekedés is nehéz időszakot élt meg az elmúlt egy évben, és "sírva könyörögtek" a szakmai szervezetek a koordinációért. 

A vakcinaigazolványról szóló európai parlamenti döntésről, Navracsics Tibort megcáfolva kijelentette: ez egy jogszabály, nem pedig egy politikai állásfoglalás. Hangsúlyozta: elindult a szkander a Tanács és a Parlament között, azonban azt is látni kell, hogy a tagállamok vitájában rajtunk, magyarokon kívül senkit nem foglalkoztatott, mi lesz azokkal akik keleti vakcinát kaptak - mondta. "Tele van a raktár nyugati engedélyezésű vakcinával, mégis kampányt indít a kormány a kínai vakcina népszerűsítésére" - mondta Ujhelyi, hozzátéve: amit ajánl a háziorvos, azt el kell fogadni. 

Ujhelyi István szerint egyértelmű, hogy a magyar védettségi igazolvány szándékosan nem felel meg a szabályozásnak, ugyanis egy korábbi tanácsülésen világosan kifejtették a fő alapelveket. Eszerint a dokumentumnak tartalmaznia kell, hogy milyen típusú vakcinát, hányat és mikor kapott az érintett. A parlamenti képviselő szerint szánt szándékkal vezette be a kormány ezt az oltási igazolást. Az európai unióban 26 tagállam csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákat használja. "Ki megy szembe az autópályán, a 26 másik tagállam, vagy mi?" -tette fel a kérdést Újhelyi.

Kiemelte: ő maga is örül a lassan 4 millió beoltottnak, azonban a vakcinázás csak egyetlen része a védekezésnek. Kisebb átoltottság mellett sincs akkora félelem nyugaton az emberekben, mint idehaza, ahol még mindig közelít a 200-hoz a napi halálozás, mondta, majd kiemelte: azzal, hogy a tesztelést negligáljuk, nem lehetőséget, hanem kötelességet szalasztunk el. Hozzátette: csütörtökön a Fidesz leszavazta az európai parlamentben, hogy ingyenes legyen a tesztelés.

(kiemelt kép: Ujhelyi István EP-képviselő (MSZP-Párbeszéd) felszólal a 2021-27. évi ciklus EU-s forrásainak felhasználásáról szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. március 22-én. MTI/Kovács Attila)

 

 

 

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.