Újabb rekord: 102 ezren szavaztak pénteken az előválasztáson

Már több mint félmillióan szavaztak a második fordulóban.

2021. október 16., 08:29

Szerző:

Pénteken ismét megdőlt a rekord: közel 102 ezren vettek részt az előválasztáson – derül ki az Országos Előválasztási Bizottság közleményéből. A tájékoztatás szerint sátorban, vagyis személyesen 78.471-en, online pedig összesen 23.525 fő adta le szavazatát.

Összesen tehát 101.996 polgár voksolt pénteken arra, hogy Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter legyen a 2022-es országgyűlési választáson Orbán Viktor miniszterelnök kihívója. Ez az eddigi legmagasabb részvételi adat az országos előválasztás történetében. Az összesített részvétel hat nap után 543.585 fő. Az új szavazók száma is emelkedett, összesen már több mint 166 ezer olyan szavazó vett részt a második fordulóban, aki az elsőben még nem. Az előválasztás két fordulójában összesen 800 ezer választópolgár élt az előválasztáson a választójogával.

Az ellenzéki előválasztás második fordulója szombat estig tart. Az utolsó személyes szavazópontok 19 órakor zárnak, az online szavazási eljárásban a 20 órakor még sorban álló szavazópolgárok videós azonosítását még elvégzik az operátorok. A sikeres videós azonosítás után 24 óráig adhatják le a szavazatukat. Ekkor zárul le véglegesen az előválasztás második fordulója. Az online szavazatok fizikailag is rögzítésre kerülnek. A személyes szavazatokat tartalmazó urnákat ma éjjel szállítják fel a vidéki urnatároló helyiségekből Budapestre, ahol vasárnap reggel kezdődik el a szavazatszámlálás. Végeredmény vasárnap késő éjjel várható – olvasható az OEB közleményében. 

(Kiemelt kép: Országos Előválasztási Iroda)