Újabb korlátozásokat oldhat fel a kormány júliustól

A kötelező maszkviselést is eltörölhetik.

2021. június 22., 15:50

Szerző:

A Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs nemrég tárgyalta a jelenlegi járványhelyzetet, a legfrissebb információkról a törzs vezetője, Novák Katalin beszélt keddi sajtótájékoztatóján

A miniszter közölte, hogy az országban továbbra is vakcinabőség van, ami azért is szerencsés, mert így nyugodtan újra lehet indítani az életet és a gazdaságot. Felhívta rá a figyelmet, hogy a betegség ellen továbbra is a vakcina az egyetlen ismert és hatásos megoldás.

Az újraindítás keretein belül az Erzsébet-táborokat és napközis táborokat is meg lehet szervezni, sőt a köznevelési intézmények a korábban meghatározott augusztus végi határidő helyett egész nyáron indíthatnak táborokat. Ezen kívül az említett intézményekben a gyermekfelügyeletet június végéig lehet igénybe venni. 

Megjegyezte, a járványhelyzet javuló tendenciát mutat, így a szülők az iskolák döntése alapján akár már maszk nélkül is beléphetnek az épületbe. Az ATV kérdésére, miszerint a maszkhasználaton terveznek-e enyhíteni, azt reagálta, hogy kötelező maszkviselést a kormány a többi járványügyi intézkedéssel együtt mindenképpen meg fogja vitatni.

Az ifjúsági szervezetek a koronavírus-járványra való tekintettel azt kérvényezték, hogy aki 2021. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tesz vagy tett, az a tavalyi évhez hasonlóan könnyítésben részesüljön. Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára közölte, hogy az ügyről jelentést tett az operatív törzsnek, ők pedig tudják azt továbbítani a kormánynak, így a javaslatot mindenképpen mérlegelik majd. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Gyerekek indulnak külső programra a zuglói Jókai Mór Általános Iskolában tartott napközis nyári táborban 2015. július 21-én. Fotó: MTI | Balogh Zoltán)

 

2024. április 18., 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

2024. április 18., 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.