Újabb kínai vakcinát engedélyezhettek Magyarországon

A Reuters szerint a CanSinoBIO kínai gyártó Convidecia nevű oltóanyaga megkapta a magyar hatósági engedélyt. Ezt a kínai cég közleménye alapján írták, az OGYÉI későbbre ígért tájékoztatást.

2021. március 22., 12:52

Szerző:

A kínai CanSino Biologics Inc. (CanSinoBIO) gyártócég hétfőn közölte, hogy a koronavírus ellen fejlesztett vakcináját sürgősségi alkalmazásra engedélyezték Magyarországon – számolt be a Reuters hírügynökség. Ez már a második kínai oltás, amely jóváhagyást kapott Magyarországon – jegyzik meg a cikkben.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a III. fázisú vizsgálat időközi eredményei alapján adott engedélyt az oltásra, Convidecia márkanévvel – írja a hírügynökség a kínai gyártó közleményére hivatkozva.

A Reuters tudósításában emlékeztet, hogy Magyarország volt az első olyan EU-tagország, amely kínai vagy orosz vakcinát vásárolt és vezetett be, de újabban több európai ország is érdeklődik ilyen oltások iránt, mivel a nyugati gyártók szállítmányai késnek.

A CanSinoBIO oltása egyadagos vakcina, amelyet Magyarországon kívül eddig Kínában, Pakisztánban és Mexikóban engedélyeztek.

Kerestük az OGYÉI-t is az ügyben, későbbre ígértek tájékoztatást.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.