Újabb haragosokat szerzett a magyar kormány

A magyar kormány visszavonta a Limes világörökségi jelölését. Több dunai országgal együtt pályáztunk, az ő munkájuk is kárba megy. 

2021. június 15., 09:49

Szerző:

„Most mit mondjak? Hogy a pofám leszakad? Az már évek óta le van szakadva” – mondta a 444-nek a magyar örökségvédelemben dolgozó forrásuk arról, hogy a kormány kezdeményezte a római birodalom határvonala, azaz a Limes világörökségi jelölésének visszavonását. „A legrosszabb az egészben, hogy ezzel nemcsak mi bukjuk a világörökségi címet, hanem

a velünk együtt jelölő három partnerország, Németország, Ausztria és Szlovákia is. Nem lehet ezt szebben mondani, odaszartunk az asztalra.”

A lap információi szerint a magyar kormány június 8-án levélben fordult a német, az osztrák és a szlovák kormányhoz, és kezdeményezte a teljes pályázat visszavonását. Mindezt úgy, hogy erről még a hazai örökségvédelmi szakmával, a jelölésen dolgozókkal sem egyeztetett. Márpedig, ha a 4 jelölő ország közül az egyik kormánya nem támogatja tovább a jelölést, az egész jelölés bukik, azaz a projektbe tett munka nagy része nemcsak itthon, de Németországban, Ausztriában és Szlovákiában is elvész.

A 444 szerint Visy Zsolt régészprofesszor, a jelölés kezdeményezője és korábbi koordinátora szerint rendes ügymenetben néhány héten belül megszülethetett volna az UNESCO pozitív döntése a Limes német, osztrák, szlovák és magyar szakaszainak világörökségi helyszínné minősítéséről.

(Kiemelt kép: Érdeklődők a római kori brigetiói légiótábor északi főkapuja és a hozzá csatlakozó falak feltárásán tartott nyílt napon a Komáromhoz tartozó Szőny keleti szélén található Molaj városrészben, 2019. július 24-én. Fotó: MTI / Krizsán Csaba)