Újabb birtokot ad az egyháznak a Fidesz

Állagmegőrzés és rekonstrukció után az Európa Nostra díjas szántódpusztai majorság visszakerülhet egyházi tulajdonba.

2021. április 18., 12:30

Szerző:

Hamarosan megkezdődnek a tárgyalások  a szántódpusztai majorság vagyonkezelői jogának az átadásáról – mondta a Magyar Nemzetnek Witzmann Mihály, a siófoki térség országgyűlési képviselője. A politikus elmondta, hogy a jelenlegi vagyonkezelő, a Helikon Nonprofit Kft. által elnyert másfél milliárd forintból megvalósulhat az épületek rekonstrukciója, és létrejön egy korszerű látogatóközpont. Ezután tervezik a majorság visszaadását az apátságnak.

A korábban a tihanyi apátság tulajdonában álló majorság őrzi az uradalmi gazdálkodás utolsó tárgyi emlékeit; építészeti értékekben rendkívül gazdag. Witzmann Mihály szerint már több elhibázott vagyongazda-változást szenvedett el Szántódpuszta, és egyedülállóan értékes épületeinek az állapota folyamatosan romlott. „Állagmegőrző beavatkozás vár a cselédházakra, terménytárolókra, uradalmi épületekre, kiskastélyra, csárdára, kápolnára, a piac- és a többi közösségi térre, továbbá visszakerül a vagyonleltárba a híres Ádám-pince is” – mondta el a fideszes politikus, aki hozzátette: „Közel állunk a vagyongazdálkodó-változási tárgyalások megkezdéséhez, több érintett személlyel, köztük a tihanyi apátság perjelével, Mihályi Norbert Jeromos atyával is volt már megbeszélésem.”

A perjel a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a rendszerváltás óta többször is felmerült, hogy a szántódpusztai majorságot mint az apátság egykori tulajdonát valamilyen formában a tihanyi bencés szerzetesek gondozására bíznák. „Szerzetesi közösségünk nyitott a tárgyalásokra, hiszen a Balaton-felvidéken folytatott csaknem ezeréves spirituális és gazdasági működésünk egyik alapvető célkitűzése jelenleg is a keresztény, nemzeti és történelmi értékeink megőrzése és gazdagítása.”

(Kiemelt képünk illusztráció.)

 

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.