Minden tizedik egészségügyi dolgozó felállhat

Egy hétvégén megjelent kormányrendelet a munkaerő-közvetítők által küldött dolgozókat is lehetetlen helyzetbe hozza. Félő, hogy egész kórházi osztályok teszik ki a „zárva” táblát az egyre súlyosabb járványhelyzetben. 

2021. március 1., 14:11

Szerző:

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződéseket eredetileg február 28-ig, vasárnap éjfélig kellett volna aláírniuk az orvosoknak, ápolóknak, szakdolgozóknak, ám az Országos Kórházi Főigazgatóság ezt a múlt héten egy nappal meghosszabbította. Az új határidő így március 1-jére, azaz ma éjfélre módosult.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint ez a 24 órás haladék még mindig nem korrekt, mert néhány órával a határidő lejárta előtt is rengetegen vannak, akiknek hibás a szerződése. A javításokat rendkívül lassan vezetik át, de gyakran az is előfordul, hogy a megállapodástervezetek újabb hibákkal érkeznek vissza - tette hozzá.

- Ezek nem csak adminisztratív hibák, hanem a béreket, a besorolásokat és a szolgálati időt érintik, márpedig ez az emberek zsebére megy – mondta. Soós Adriána továbbra is teljes mértékben elhibázott dolognak tartja a szerződések aláírásának sürgetését. A hétvégén ráadásul egy újabb módosítással a munkaerő-közvetítők által küldött dolgozókat is lehetetlen helyzetbe hozta a kormány.

„A hétvégén egy újabb bomba került a jogszabályok közé. Korábban arról volt szó, hogy a munkaerő-közvetítéssel vagy -kölcsönzéssel csak abban az esetben lehet munkaerőt alkalmazni, ha az alapellátást máshogy nem lehet biztosítani. Ennek részletszabályairól azonban nem esett szó. Szombaton azonban – a határidő letelte előtt 48 órával - megjelent a tiltó rendelkezés, miszerint ezekre nem lesz lehetőség, csak az országos főigazgató engedélyével. A kérvényezés menetéről azonban megint nem tudunk semmit sem – fogalmazott Soós Adrianna. Kiemelte, szerinte is szükség volt a munkaerő-közvetítés vagy -kölcsönzés szabályozására, de nem ebben a formában, hanem „részletesen kidolgozva, hogy senkit se érhessen hátrány”.

Év kórháza-díj 2012 - Kanizsai Dorottya Kórház
 
Képünk illusztráció: MTI | Varga György
  

Ez a részlet azokat érinti, akik eddig bérnővérként munkaerő-közvetítő vagy -kölcsönző cégeken keresztül dolgoztak egyes intézmények osztályain. - Vannak olyan intézmények, ahol például a sürgősségi osztályon dolgozók 20-30 százaléka, úgynevezett bérnővér. Nem ő áll kapcsolatban az intézménnyel, hanem a közvetítő cég. Ez adózási szempontból volt jó a kórházaknak, és kapóra jött, ha valaki nem akart közalkalmazotti jogviszonyt létesíteni. De most félő, hogy ha ők is kiesnek a rendszerből, miközben teljes osztályok gondolkodnak azon, hogy holnaptól felállnak, rendkívül aggasztó lesz a helyzet - mondta a szakszervezeti vezető.

Soós Adrianna úgy számol, hogy a kórházi intézmények dolgozóinak átlagosan tíz százaléka állhat fel. Pontos adatot egyelőre nem tud mondani, néhol ennél magasabb, máshol ennél kisebb lesz a távozók aránya. 

- Az az aggasztó, hogy van, ahol az egész stáb eldöntötte már, hogy feláll. Esetleg egy teljes osztály. Ez pedig nagyon-nagyon súlyos gondokat okoz nagyon rövid időn belül – mondta.

A dolgozók egyébként arról is beszámoltak, hogy egyes helyeken azt ajánlják, írják alá a szerződést és majd később módosítják azt. - Ez is egy járható út lehet, bár nagyfokú bizalom kell hozzá, ami manapság nem nagyon van meg a dolgozókban. Hozzátette, súlyos következményei lesznek, ha az intézményvezetők és a kormány nem rendezi az egészségügyi rendszeren belül lévő bérkülönbségeket, valamint a munkakörülményeket.

- Egy ideig át tudják majd csoportosítani a dolgozókat egy másik osztályról, de ezzel együtt biztos vagyok benne, hogy a halottak száma is nőni fog. Egyre kevesebb dolgozó és figyelem jut majd a betegekre, ha pedig nincs, aki elássa, megetesse a pácienst, vagy időben elrendeljen bármilyen beavatkozást, akkor annak az a következménye, hogy egyre többen halnak meg. Hát így omlik majd össze a rendszer - mondta.

– A tíz százalékos felmondásai arány nem tűnik soknak, de nagyon nagy károkat tud okozni - mondta a 168.hu-nak Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő. Szerinte fontos tényező lesz, hogy a távozók a kulcsosztályok és kulcsintézmények dolgozói közül kerülnek-e ki vagy sem, nem mindegy ugyanis, melyik részegységnél nő az emberhiány. - Egyes osztályok ráadásul más részlegek munkáját is meghatározzák, egy intenzív terápiás osztály dolgozóinak felmondásával például a Covid-ellátással együtt más is veszélybe kerül. Ugyanezek az orvosok altatnak egy-egy műtét során, tehát az adott kórház egész struktúrája bomlik meg. Ha pedig annyira kevesen maradnak, akkor a nincsből már átcsoportosítani sem lehet - emelte ki Kunetz Zsombor. 

A szakértő hozzátette, a helyzet óriási feszültséget okoz, forrnak az indulatok, és az sem meglepő, ha valaki meggondolja magát és visszalép a szerződés aláírása után. - Hallottam olyan esetről, hogy egy dolgozó a már aláírt szerződését kérte vissza és össze is tépte. Amikor pedig a HR-es közölte vele, hogy ezt nem teheti, hiszen már lejelentették, azt mondta: nem baj, akkor vonják vissza. 

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI | Mónus Márton)

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.