Új Rogán-rendelet: 10-ről 15 százalékra emelik a multik kötelező akciózását

Az Orbán-kormánynak nem tetszik, hogy nagyot kaszáltak a multik, ezért számukra 15 százalékra emelik az élelmiszerekre vonatkozó kötelező akciózás mértékét  – legalábbis ez áll a kormányzati hirdetményben, amelyet kötelezően közzé kell tenniük a boltoknak.

2023. augusztus 1., 13:40

Szerző:

A boltokban található nagy kék plakátokon ezentúl azt hirdetik, hogy „a kormány a magyar családok védelmében új inflációellenes intézkedésekről döntött”. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter rendelete szerint módosítja az élelmiszer-infláció csökkentését célzó jogszablyt. Rogán Antal a Magyar Közlönyben előírja a multiknak, hogy innentől 10 százalékról 15-re kell emelniük a kötelező akció mértékét és kibővítik a terméklistát is – vette észre a 24.hu.

Kötelező akciós így a baromfihús, sertés-, marhahús, egyéb húsféleségek, hal, halkonzerv, húskészítmények, tej, tejföl és helyettesítői, joghurt és egyéb savanyított készítmények, egyéb tejtermékek, sajt, vaj, margarin és készítményei, zsiradékok, kenyér, péksütemények, száraztészta, rizs és egyéb cereáliák, liszt, cukor, tartósított lisztesáru, friss zöldség, friss gyümölcs, gyümölcs-, zöldséglé, készételek, fűszerek, ételízesítők, kávé, tea, ásványvizek és üdítőitalok.

Emellett azt is kiköti a rendelet, hogy

a kötelező akciózáshoz kitett kormányzati hirdetményben bizonyos boltoknak fel kell tüntetniük, hogy a kormány a magyar családok védelme érdekében új inflációellenes intézkedésekről döntött, illetve jelezniük kell, hogy az érintett boltok korábban jelentős árbevételt értek el, ezért 15 százalékos akciót hirdetniük a korábban árstopos termékekre. 

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)