Az Ügyészség lezárta Hadházy Ákos engedély nélküli megfigyeléséről szóló nyomozást

Nem figyeltek meg a rendőrök törvénysértő módon politikusokat – állapította meg a Budapesti Regionális Nyomozó ügyészség.

2022. május 20., 11:23

Szerző:

A döntést ismertető pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében a Központi Nyomozó Főügyészség azt írta: a hivatali visszaélés bűntette miatt folytatott eljárást bűncselekmény hiányában megszüntették.

Felidézték, hogy az ügyészségen egy más bűncselekmény miatt folyamatban lévő ügy gyanúsítottja feljelentést tett, mert álláspontja szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság Felderítő Főosztályának volt vezetője 2017 őszétől többször adott utasítást engedély nélküli megfigyelésekre.

A feljelentés szerint a megfigyelések során az érintettek - köztük a mentelmi joggal rendelkező Hadházy Ákos országgyűlési képviselő, valamint több Ligetvédő – mozgását fényképekkel is dokumentálni kellett, és a fotókat egy közös üzenetküldő csoportba töltötték fel a rendőrök.

A jogszabályok alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság személyi állománya részt vesz fővárosi rendezvények biztosításában, ezeken a nyilvános rendezvényeken készített felvételek nem azonosak a büntetőeljárásról szóló törvény szerinti rejtett figyeléssel – közölte a főügyészség. A nyilvános rendezvények, tüntetések célja amúgy is az, hogy a résztvevők a nyilvánosság előtt fejthessék ki véleményüket, vállalva azt is, hogy az eseményen felvételeket készítenek róluk - tették hozzá. A gyülekezés biztosításában résztvevő rendőrök a rendezvények előtt és után nem figyelték meg az országgyűlési képviselőket, ilyet maga a feljelentés sem állított – tették hozzá.

Az ügyészség álláspontja szerint a feljelentő összekeverte a büntetőeljárásról szóló törvényben szabályozott, valamely bűncselekmény elkövetésével kapcsolatban alkalmazott rejtett figyelést mint leplezett eszközt és a rendezvénybiztosítások során rendészeti célból és a gyülekezési joggal kapcsolatban végrehajtott tevékenységet – fogalmaztak.

Az ügyészség a jogellenes megfigyelésekre vonatkozó ügyrészt külön eljárásban bírálta el, az alapügy nyomozása továbbra is folyamatban van – ismertették, de az alapügyről bővebb tájékoztatást nem adtak.

Ahogy korábban mi is írtunk róla, Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselőt valamint a Ligetvédők csoportjának több tagját és egy ismert celebet is engedély nélkül megfigyelhetett a BRFK Felderítő Főosztályának nyomozói. A Blikk információ szerint a megfigyelésekre a főosztály vezetője adott utasításokat, amely alapján a nyomozók a célszemélyek mozgását követték, amiről fotókat és videókat is készítettek, amiket egy Viber-csoportban továbbítottak. A portál információi szerint az ügyészség beadványában az viszont nem szerepel, hogy kinek az utasítására rendelték el az engedély nélküli nyomon követéseket.

(Kiemelt kép forrása: Hadházy Ákos Facebook-oldala)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.