Úgy verekednek az óvodások Újbudán, mintha nem lenne holnap, a szülők rendőrségi feljelentést tettek

2018. július 6., 18:40

Szerző:

Verekedés, fojtogatás, szexuális „játékok” – a Népszava írja, hogy a kisgyerekek között elfajuló konfliktusok miatt egyre kezelhetetlenebbé kezd válni a helyzet a XI. kerületi Napsugár Óvodában.

Egy szülő mesélte a lapnak, hogy kislányát néhány hete egy fiú csoporttársa övvel fojtogatta az óvodában.

Nem ez volt az egyetlen ilyen erőszakos eset, az elmúlt egy évben általánossá vált az agresszió a gyerekek között. Több szülő összeült és leírta, hogy milyen erőszakos cselekmények történtek a kisgyerekek között, a listát pedig elküldték az önkormányzatnak, a fenntartó segítségét kérve. Előfordult, hogy 

az egyik gyerek két kézzel megfogta társának fejét és teljes erejéből az asztalba verte. Egy kisfiú felpofozott kislányt, majd építőkockát gyömöszölt a szájába. Egy kisfiú egy másik fiútársának nemi szervét nyilvánosan nyalogatta, egy kislány arcát és nemi szervét pedig több kisfiú véresre harapdálta.

Ez utóbbi esetről látlelet is készült, a szülők rendőrségi feljelentést tettek. Mindez 3-4 éves gyerekek óvodai csoportjában történt.

 

A Népszava érdeklődésére újbuda önkormányzata azt válaszolta, hogy tudnak a problémákról, és több megoldás is született az elmúlt időszakban. A kisgyerekek körében pusztító agressziót azzal magyarázták, hogy 

az elmúlt egy évben jelentősen nőtt az óvodában az olyan gyerekek száma, akik „szociális készségekben” eltérnek a koruknak megfeleltethető szinttől. Ezek a gyerekek többnyire hátrányos családi környezetből származnak, nagy részük a kerületi átmeneti szociális otthonban lakik.

Az önkormányzat pedagógiai asszisztenst igényelt a legkiemeltebb figyelmet igénylő csoportokhoz, és igyekeznek további pedagógiai asszisztensi státuszt is kialakítani.

Ez az az óvoda egyébként, ahol Simicskó István még honvédelmi miniszterként februárban a kampányban tartott előadást az óvoda korszerűsítéséről, amit az óvodásoknak végig kellett hallgatniuk. Újbuda Önkormányzata biodíszletnek akart használni minden olyan óvodáskorú gyermeket, aki részt vesz ünnepségeken és más hivatalos rendezvényeken.

A BRFK részletes választ küldött szerkesztőségünknek azzal kapcsolatban, mi is pontosan a sorsa a Szabó Bálint szegedi ügyvéd által belengetett budapesti gazdatüntetésnek. A rendőrség információi szerint a kért útvonalra már korábban bejelentett rendezvények miatt augusztus 20-ára nem kaptak területfoglalási engedélyt, de a tüntetést megtarthatják, csak éppen a belvárosba nem mehetnek be.

Kedd éjfélig hőségriadót hirdettek a tikkasztó hőmérséklet miatt. A forróság a házi kedvenceink szerveztét is megviseli. Önfeledt futkározás közben is megtörténhet a baj, de egy közös utazás során is túlhevülhetnek az állatok. Minden esetben a gazdik felelőssége a hőguta elkerülése.