Úgy néz ki, átszervezi a kormány az igazságszolgáltatást

2018. április 20., 12:04

Szerző:

Úgy néz ki, az Orbán-kormány hozzányúl az eddig egységes, több hatalmi ághoz képest viszonylag független bírósági rendszerhez, és a politika számára fontos/kínos ügyek egy részét új szervezethez rendelik. Ez pedig a Handó Tünde vezette Országos Bírósági Hivatal végét jelentheti, megnövelve a kormány befolyását a bíróságokra – írja a 444.

A „közigazgatási bíráskodásról” szóló javaslat nagyon sok ponton átszervezné az igazságszolgáltatási rendszert. Az augusztusi igazságügyi minisztériumi előterjesztés szerint közigazgatási bíróság néven új szervezet jönne létre, a jövőben itt határozhatnának például a Nemzeti Bank, a Médiatanács, a Közbeszerzési Döntőbizottság és még számos más állami intézmény döntéseinek jogszerűségéről. Például az új bíróság döntene arról, hogy mit lehet eltitkolni az állampolgárok elől, és a közérdekű adatokért indított perek is itt dőlhetnek el.

A portál szerint nagyon úgy tűnik, hogy a politika szeretne befolyást szerezni a számára fontos bírósági ügyekben. Mással nehezen magyarázható, hogy miért nyúlnak hozzá a 2012-ben létrehozott közigazgatási és munkaügyi bíróságok rendszeréhez.

A 444 értesülései szerint Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora az esélyes az új intézmény élére. Aki Orbánék iránti elkötelezettségét már számos esetben bizonyította. Úgy tűnik ugyanis, hogy a posztot direkt rá írták ki. Két évet dolgozott bíróként, ami elegendő erre a főbírói posztra, és az előírt 20 éves közigazgatási jogi tevékenységgel is rendelkezik.

15:00

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.