"Voltak éjszakák, amikor imádkoztam, hogy ne essen be egy sürgős eset” – A zalaegerszegi szívsebész beszélt felmondásáról

2019. augusztus 30., 11:02

Szerző:

Mielőtt szabadságra ment, intézkedett betege műtétjének előkészületeiről a Zala Megyei Szent Rafael Kórház orvosa, dr. Alotti Nasri, ám visszatértekor betegét még mindig nem műtötték meg, noha veszélyeztetett állapota miatt egy napon belül túl kellett volna esnie az operáción – mondta felmondása hátteréről az Indexnek az orvos. A beteget ugyan gyorsan beütemezték, de sajnos a műtét előtti hajnalon elhunyt.

„A férfi beteg már korábban a látókörünkbe került, de csak azután engedélyeztem, hogy az osztályunkra kerüljön, hogy Sopronban a szakszerű előkészületeket elvégezték. Sürgős koszorúér műtétre várt, melyet a szakma szabályai szerint legkésőbb a felvétel másnapján, tehát június 12-én, szerdán el kellett volna végezni” - mondta Nasri.

A szívsebész főorvost lelkiismerete nem hagyta nyugodni, az meg különösen zavarta, hogy a kórház nem kezdeményezett belső vizsgálatot. De a kórházzal működésével kapcsolatban már korábban is aggályai voltak.

„Előfordult, hogy egy szívbillentyűre három beteg várt egyszerre. Voltak éjszakák, amikor imádkoztam, hogy ne essen be egy sürgős eset” - mesélte a sebész.

A főorvos a felelősséggel egyre nehezebben boldogult ilyen körülmények között, végül szeptember 4. hatállyal beadta felmondását, felmondó levele csütörtökön került nyilvánosságra, melyben részletezte a kórházi vezetés munkáját is. „Úgy éreztem, hogy ebben a légkörben megfulladok” – nyilatkozta a lapnak.

Az osztályon két szakorvos és két rezidens orvos maradt, Nasri szerint emiatt komoly problémák lehetnek a szívsebészeti ellátásban.

A kórház csütörtökön kiadott egy közleményt, amiben azt írták, "a kórház szívsebészeti osztályán a szakmai munka ezután is megfelelő színvonalon, szakmailag magasan képzett szakorvosok részvételével, a szükséges tárgyi és személyi feltételek biztosításával az elvárható gondosság maximális figyelembevételével zajlik".

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.