Tüntetett a diák? Behívják polgári védelmi kötelezettséget teljesíteni

2018. március 23., 11:32

Szerző:

Egy vidéki gimnázium három végzős tanulóját vonták polgári védelmi kötelezettség alá, ami tulajdonképpen tartalékosi behívót jelent, az embert vészhelyzetben berendelhetik szolgálatteljesítésre. Ez alkotmányos kötelezettsége mindenkinek, de az egyik behívott tanuló, egy éppen 18 éves lány édesanyja igen különös körülményekről tájékoztatott. Lánya osztályából összesen három fiatal kapott „behívót", adategyeztetésre felszólító levelet a települési Polgári Védelmi Parancsnokságtól.

Különös módon éppen az a három diák – és csak ők –, akik a februári diáktüntetést szervező Diákvagyok Mozgalom felhívására február 19-én nem mentek iskolába.

Az idén érettségiző lány édesanyja hiába tiltakozott, a felmentettek közül a nappali tagozatos diákokat kihagyták, még a középiskolásokat is. 

A Belügyminisztérium alá tartozó Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatója szerint „mivel a katasztrófák elleni védekezés összetett feladat, a közvetlenül beavatkozó állományon kívül elengedhetetlen számos különböző foglalkozású állampolgár eredeti munkaköri feladatainak ugyanabban az időben történő zavartalan ellátásának biztosítása, rendőrtől a postáson, a lelkészen át egészen az igazságszolgáltatásban dolgozókig." És ezek szerint a középiskolás diákokig.

Mi az a polgári védelmi kötelezettség?

Az alaptörvényből fakadó személyes kötelezettség az emberi élet és a létfenntartáshoz szükséges anyagi javak védelme érdekében, amely magában foglalja az adatszolgáltatási, a bejelentési, a megjelenési kötelezettséget és a polgári védelmi szolgálatot. Azaz a polgári védelmi kötelezettség alá vont embereket vészhelyzetben behívhatják, hogy az előre megkapott beosztásában szolgálatot teljesítsenek. A nyilvántartásba vetteket katasztrófahelyzeten kívül is berendelhetik képzésre, gyakorlatra, évente legfeljebb 40 órás elméleti és 72 órás gyakorlati képzésre. 18 éves kortól a nyugdíjkorhatárig (most éppen 62 év) minden olyan állampolgár polgári védelmi szolgálatra kötelezhető, akire nem érvényes a katasztrófavédelmi törvényben meghatározott mentességek valamelyike.