Nőtüntetés a Karmelitánál – A Várba vonulnak a Magyar Anyák

Vasárnap délután öt órától női demonstrációt tartanak a Dísz téren a tüntetéseken a gyerekekkel szemben bevetett erőszakos eszközök ellen. 

2023. május 5., 08:44

Szerző:

Anyák napjára szerveznek békés demonstrációt a Magyar Anyák a szerdai tüntetésen a gyerek elleni brutális rendőri fellépés miatt. Az esetről videó is készült, amelyen jól látszik, ahogy könnygázzal többször is arcba fújnak és ütlegelnek egy diákot, aki a kordon külső részébe kapaszkodik.   

Ezzel a szimbolikus demonstrációval folytatjuk az oktatásért már több mint egy éve zajló küzdelmet és egyben arra is rávilágítunk, hogy ebben az országban nemcsak az oktatási rendszer, de gyakorlatilag minden, aminek köze van a nők és a gyerekek jóllétéhez (egészségügy, nő- és gyermekvédelem, szociális szféra, környezetvédelem) romokban van – nem jó ebben az országban nőnek lenni, nem jó itt gyermeket nevelni és nem jó itt felnőni sem 

– áll az aktivistacsoport sajtóközleményében. 

Céljuk ezzel kihangosítani azoknak a nőknek a hangját, akik nem kiabálhatnak, akiket elnémítanak, akik nem mernek megszólalni és kiállni önmagukért, a gyerekeikért, a jövő generációkért.

Az esemény békés jellegét felerősítendő arra kérik a résztvevőket, hogy fehér ruhában, kezükben fehér virággal jelenjenek meg, csuklójukra pedig kössenek piros szalagot – áll a tüntetés Facebook-eseményének leírásában. 

(Kiemelt képünk: A Magyar Anyák május 7-ére szervezett tüntetésének plakátja. Forrás: Magyar Anyák.)

A Balaton átlagos vízállása 5 centimétert emelkedett az elmúlt 4 nap alatt, péntekre elérte a 120 centiméteres szabályozási szintet a vizugy.hu adatai szerint.