„Budavárból, Budavárból gyertek le!” – délután is tüntettek a diákok

Az egész országban tiltakozások kezdődtek péntek reggel: élőlánc, sztrájk, tüntetés. Ezt folytatta délután öt órától az Egységes Diákfront.

2022. november 18., 18:04

Szerző:

A 2022/2023-aas tanév kezdete óta harmadszor alkottak élőláncot Budapesten és számos vidéki városban a diákok és a tanárok, hogy így hívják fel a figyelmet a közoktatás és a pedagógusok lehetetlen helyzetére. A főváros mellett több megyeszékhelyen és kisebb városokban zajlottak tiltakozások.

Az Egyésges Diákfront ezt folytaja az Elég a lenézésből nevű szervezett felvonulásával, ami öt órakor kezdődött a Március 15. téren. Innen az Erzsébet hídon és a Lánchíd utcán át mennek a Clark Ádám térre. A szervezők Felhívásukban az MTVA-t arról szeretnék meggyőzni, hogy mint diákok elmondhassák a közmédia nyilvánosságának öt percben, egyáltalán miért is állnak ki sorozatosan, hónapok óta különféle akciókkal a tanáraik mellett. Mindezt főműsoridőben, élő adásban szeretnék.

A tüntetés kezdetén nagyjából 300 ember gyűlt össze, de erről leginkább az időjárás tehet, de ennek ellenére is egyre többen jelentek meg, a tömeg indulására már legalább ezer ember volt jelent.

Fél hét körül megérkeztek a tüntetők a Clark Ádám térre és felcsendült a Grund c. dal, a pedagógus- és diákellenállás himnusza – írja a Mérce élő tudósítása. Az Erzsébet híd budai hídfő és a Clark Ádám tér között a tüntetők azt skandálták, hogy

„Budavárból, Budavárból gyertek le!”

– utalva ezzel a Karmelita kolostorra. 

A Clark Ádám térhez érkezve a diákok lelógattak egy óriási kockás molinót a Lánchíd előtti alagútról. A tömeg ezt megtapsolta. 

Az első felszólaló, Pirint Gergő felelevenítette, hogy lassan egy éve tüntetnek, szerveznek élőláncokat és sztrájkolnak, a kormány azonban továbbra sem tesz semmit. A kormány reakcióra a tiltakozásokra, hogy inkább tanuljanak a diákok tüntetés helyett. De a hatalomnak tudomásul kell vennie, hogy a diákságnak öntudata van és ideje egyenlő félként kell kezelniük őket..

Az EDF (Egységes Diákfront) szervezője arra szólította fel a jelenlévő tüntetőket, hogy hétfőtől hangosítsák fel a problémákat saját iskolájukban. Ha egy területen belül az összes iskola fellázad, a tankerület be fog hódolni, véli. Ezután felvázolta a hosszútávú célokat is: Oktatási reformra van szükség. Fel kell számolni az integrációt, a roma diákok diszkriminációját. A vagyoni helyzetnek sem lenne szabad befolyásolni, ki milyen minőségű oktatáshoz jut.

A diákszervezetek által szervezett tüntetéssel azt akarják elérni, hogy élő adásban, főműsoridőben, legalább 5 percre megszólalhassanak az M1-en – írja a 444.hu. A diákok november 9-én adtak ultimátumot az állami médiának, ami szerintük hallgatott az országban zajló demonstrációkról, és nem tájékoztat az oktatás valódi állapotáról.

A tüntetés nem sokkal fél nyolc előtt véget ért.

(Kiemelt képünk pillanatkép)

 

 

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.