A családbarát fordulat már megvolt, most már ideje lenne szülni

Demográfiai fordulatot kell elérnünk! – közölte Novák Katalin, miután megtartotta első ülését a Demográfiai Kerekasztal. 

2023. november 7., 09:50

Szerző:

„A családbarát fordulat után most demográfiai fordulat a cél. Ezért hoztam létre a Demográfiai Kerekasztalt, amely ma tartotta első ülését” – írja Facebook oldalán Novák Katalin. A Demográfiai Kerekasztal célkitűzése, hogy Magyarország csökkenő népességű országból növekvő népességű országgá váljon – írja az ATV.

„A demográfiai válság a nyugati világ egyik legégetőbb kihívása, sehol sem születik elegendő gyermek Európában. Az elmúlt évtizedben Magyarországon családbarát fordulat történt, sereghajtókból az európai középmezőnybe kerültünk. Hazánkban nőtt a legnagyobb mértékben a gyermekvállalási kedv és a házasságkötések száma is. Ugyanakkor demográfiai fordulatot még nem sikerült elérnünk” – írta az államfő, hozzátéve: ezért hozta létre a Demográfiai Kerekasztalt, „amelynek keretében az állami, a civil szektor, az egyházak, valamint a tudomány képviselőivel arról kezdtünk el közösen gondolkodni, hogy mit tehetünk azért, hogy Európán belül hazánkban legyen a legmagasabb a gyermekvállalási kedv”. Novák Katalin tegnap elmondta, hogy a Demográfiai Kerekasztal nem döntéshozó, kormányzati fórum. A testület javaslatokkal tud tenni a kormánynak, és arra tudja felhívni az embereket, hogy ők is járuljanak hozzá a közös gondolkozáshoz – írta az MTI. 

A Demográfiai Kerekasztal alakuló ülésen részt vett Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke, Kincses Áron, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke, Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár (MÁK) elnöke, Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora, Nagy Anikó, a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója, Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke, Sztojka Attila kormánybiztos, Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért (KINCS) elnöke, Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke, Nagy Anna, az Egyszülős Központ elnöke, Czeizel Barbara, a Korai Fejlesztő vezetője, Marton Zsolt elnöki tanácsadó, Demény Pál György demográfus és Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár.

Két hete írtunk arról, hogy a KSH adatai szerint többen halunk meg, mint ahány gyermek születik Magyarországon. A KSH azt is közölte, hogy tavaly szeptemberhez képest a házasságkötések száma 9,8 százalékkal csökkent. 

(Kiemelt képünkön Novák Katalin mond beszédet a Demográfiai Kerekasztal alakuló ülésén a Sándor-palotában. Fotó: Facebook oldala)

2024. május 24., 13:12

A 37 négyzetméteres, korábban magántulajdonban lévő erdőt a magyar állam kisajátította az épülő Budapest-Belgrád vasútvonal miatt. Felmérték, hogy mennyit érhet az ingatlan, és megállapították, hogy egy forinttal tudják gazdagítani a tulajt. Végül mégis fölfelé kerekítettek, amit a postás is megkétszerezett, mert nem volt nála apró.