Tucker Carlson apjának cége lobbizott az Orbán-kormányért Washingtonban

A mostani interjút valószínűleg nem ő szervezte, Tucker Carlson a Fox News televízió pénzén utazhatott Magyarországra.

2021. augusztus 8., 14:56

Szerző:

Az elmúlt napokban hazánkba látogatott az amerikai jobboldali televíziózás sztárja. Tucker Carlson interjút készített Orbán Viktor miniszterelnökkel, meglátogatta az ország déli határát. A vizit során ideje volt arra is, hogy előadást tartson a hazai jobboldali közönség színe javának az esztergomi MCC rendezvényen. A történésekre a The New York Times-nál is felfigyeltek. Azt írják, hogy a kormányfő és a tévés beszélgetését több, mint három millióan látták az Egyesült Államokban. Az újság többek között azt is írja, hogy a látogatás nem véletlen, mivel a tévés több szálon és nem csak ideológiai alapon kötődik a magyar kormányhoz. A trumpista tévés édesapjának, Richard Carlson washingtoni cége lobbi tevékenységet végzett 2019-ig a magyar kormánynak.

A The New York Times információ szerint Carlson édesapjának cége szervezte Szijjártó Péter külügyminiszter interjúját 2019-ben, szintén a Fox News televíziós csatornán. A  tevékenységet nyilvánosságra is hozták, mondván a Policy Impact Stratégic Communications nevű cég koordinálta a magyar külügyminiszter interjúját Tucker Carslon-nal. A cikk szerint nem véletlen, hogy újra egyre szorosabb az Orbán-kormány összefonódása a Fox News riporterével, hiszen a magyar kormány nemzetközi szinten egyre jobban elszigetelődik. Tucker Carslon pedig szívesen vesz részt azokban a kultúrharcos témákban, amit az Orbán-kormány egyfolytában napirenden tart. 

Az amerikai lap elemzése szerint, Orbán Viktor és kormánya egyre több konzervatív, jobboldali nyugati szereplőt és értelmiségit szeretne Magyarországra csábítani, ezzel is csökkentve elszigeteltségét a nemzetközi terepen. Azt írják, hogy az Orbán-kormány az egyetemek alapítványba szervezése mellett rengeteg pénzt fektet a magyar felsőoktatásba és a jelentős összegeket fordítanak arra, hogy a meghatározó nyugati konzervatív tudósok és kutatók dolgozzanak Magyarországon. A The New York Times szerint ezzel is legitimmé téve az illiberális intézkedéseket az országban.

(Kiemelt kép: Tucker Carlson és Orbán Viktor 2021. augusztus 2-án. Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)