Kis-Nagy-Magyarország – Az Orbán-kormány tízmilliárd forintért megvette a trieszti kikötő egy részét

2019. július 5., 16:02

Szerző:

Szijjártó Péter pénteken trieszti sajtótájékoztatóján jelentette be Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel közösen, hogy az Orbán-kormány 31 millió euróért megvásárolja a kikötő egy 300 méter hosszú partszakasszal rendelkező 32 hektáros területét. A vásárlással az a célja a kormánynak, hogy

Magyarország tengeri kikötőt és kijáratot létesítsen az olaszországi Triesztben a magyar vállalkozások számára.

A trieszti kikötő
Fotó: marinas.com

A területen nagyjából 32 milliárd forintos infrastruktúra fejlesztést is terveznek, onnan bonyolíthatnák a vállalkozások az exporttevékenységüket, a cél a 78 ezer konténeres forgalom elérése.

Szijjártó Péter Triesztben Szijjártó Péter és Zeno D'Agostino, a trieszti kikötő vezérigazgatója
Fotó: KKM/Mitko Sztojcsev

A külügyminiszter szerint ezzel új szintre emelkednek a magyar-olasz kapcsolatok.

A vámszabadi kötőben majdnem 100 millió eurós infrastrukturális beruházást is terveznek, hogy a magyar vállalkozások innen bonyolíthassák le exporttevékenységüket, amely várhatóan mintegy kétmillió tonna, avagy 78 ezer konténer lesz évente - ismertette a miniszter. Kiemelte, hogy a kikötőről aláírt megállapodás az elmúlt évek egyik legfontosabb szerződése, amely stratégiai fontosságú a magyar vállalatok és Magyarország számára.

 

Tegnap 19:12

A gödöllői HÉV-vonalán maszturbáló férfi esete napokig lázban tartotta az olvasókat. Kerepes polgármestere, Gyuricza László ultimátumot adott a férfinak: ha nem adja fel magát, a tevékenységéről készült felvételt nyilvánosságra hozza. Kérdés, hogy tett szert a polgármester a felvételre, illetve vajon jogszerűen használta-e fel?