Tovább fog drágulni a benzin ára, ha lesz negyedik hullám

Ez nagyban függ a lezárásoktól is.

2021. július 8., 11:40

Szerző:

Ha a koronavírus ősszel újra beköszönt, akkor a negyedik hullám kihathat a benzinárakra is. Ez ugyan a keresletnövekedést nem állítaná meg, de Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője szerint ez lassíthatja a benzinárak növekedését. Az elemző az Inforádionak elmondta, mivel ez nem jelentene olyan mértékű lezárásokat, mint a korábbiak, így keresletnövekedés folytatódna, bár kisebb mértékben, mintha nem lenne negyedik hullám – nyilatkozta az Inforádiónak

Pletser Tamás elmondta azt is, ettől függetlenül az olaj árának további emelkedésére számít, amivel kapcsolatban az egyik legfontosabb kérdésnek azt tartja, hogy az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) vajon képes lesz-e megállapodni arról, hogy milyen mértékben növeljék a továbbiakban a termelést. Ha lesz megegyezés, akkor valószínűsíthetően 80 dollár körül lesz az emelkedés teteje. Egyelőre a kereslet a járvány végével kezd visszaállni arra a szintre, ami a korábbi – tehát pandémia előtti – időkre volt jellemző. Ehhez olajra van szükség, amit az OPEC biztosítani szeretne.

Kiemelte, ez most várat magára, így a rövid távon a fekete arany áremelkedésére kell számítani. Az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője szerint Iránnak stabil és jelentős készletei vannak. Az iszlám köztársaság atomprogramjának újraindításáról – illetve annak felügyeletéről – is elakadtak a tárgyalások a Nyugattal. Azonban, ha ebben megegyezés születik, ami várhatóan év vége felé várható, akkor Irán is kiléphet a piacra, akár másfél–két millió hordó per nappal növelve a kínálatot. „Egyelőre azonban ezek az iráni hordók nem jelennek meg a piacon” – mondta a szakember.

(Kiemelt kép: Egy dolgozó leemeli a töltőpisztolyt a tankolás előtt egy OMV töltőállomáson a II. kerületi Szilágyi Erzsébet fasoron 2017. január 25-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI)