Tóth Bertalan: nem fér bele, hogy a jelöltjeink egy rivális pártba mennek át

Az MSZP elnöke szerint voltak olyan képviselőjelöltjeik, akik nem az MSZP stratégiáját tartották elsődlegesnek az ellenzéki pártok közötti versenyhelyzetben.

2021. július 1., 20:45

Szerző:

Csaknem 60 helyen fog jelöltet állítani az MSZP-Párbeszéd az előválasztáson, valamint az LMP-vel kötött megállapodás értelmében első körben 23 választókerületben lesznek közös jelöltjeik – mindez egy olyan MSZP-és háttérbeszélgetésen hangzott el, amiről az InfóRádió értesült. A beszélgetésen a DK és a Jobbik megállapodása és az MSZP-és kizárások is központi témák voltak.

„Legitim dolog, hogy a Demokratikus Koalíció Dobrev Klárát, a Jobbik pedig Jakab Pétert szeretné miniszterelnök-jelöltnek, és a két párt előválasztási megállapodása nem feszíti szét az ellenzéki hatpárti együttműködést” – fogalmazott Tóth Bertalan. Az MSZP pártelnöke szerint érthető, ha a választópolgároknak elvárásuk, hogy teljes összefogás legyen és csak az számítson, hogy „Orbán menjen, és legyen változás Magyarországon”, ugyanakkor a politika természetéből mégiscsak az következik – főként egy ilyen „sokszínű történetben” –, hogy vannak pártérdekek.

A szocialista politikus megjegyezte: ő nem bánja, ha ezek a problémák már most előjönnek, mert így nem az esetleges kormányalakításkor kell velük szembenézni. Elmondása szerint a DK–Jobbik-megállapodás az MSZP–Párbeszéd támogatottságának másfél százalékos növekedésének is betudható. Állítása alapján az előválasztás valós előválasztás lesz jelentős küzdelemmel és mozgósítással. Szerinte voltak olyan képviselőjelöltjeik, akik ebben a versenyhelyzetben nem az MSZP érdekeit tartották elsődlegesnek, a frakcióválasztás azonban szerinte egyéni döntés.

„Mi abban hiszünk, hogy Karácsony Gergellyel lehet kormányt váltani, őt szeretnénk hozzásegíteni az előválasztási győzelemhez. Tehát 

nem fér bele, hogy egy rivális versenytárs csapatába menjenek jelöltjeink a mi támogatásunkkal,

mert ez sérti a stratégiai célunkat, és a meggyőződésem szerint ez veszélyezteti a kormányváltást, és ezért kellett nagyon határozottan és gyorsan lépni” – közölte Tóth Bertalan.

 

(Kiemelt kép forrása: Tóth Bertalan Facebook-oldala)

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.