Totális a háború Simicska és Orbán között

„Kurvára meglepetésként ért" – nyilatkozta Simicska Lajos, a Magyar Nemzet és a Hír TV tulajdonosa, miután médiabirodalmának legfontosabb vezetői fellázadtak ellene. Szerinte Orbán Viktor áll a hátbatámadás mögött. ”Mondom, le is írhatja, Orbán egy geci” – mondta több sajtóorgánumnak is.

2015. február 7., 09:20

Simicska Lajos az Indexnek pénteken reagált arra, hogy sajtóbirodalmának vezetői felmondtak, miután ő totális médiaháborút helyezett kilátásba a kormánnyal a reklámadó kiterjesztése miatt: „Kurvára meglepetésként ért, ezért ha megbocsát, akkor most leteszem, és megpróbálom kideríteni, hogy mi történt.„ (...) „Tájékozódtam, most bemegyek a szerkesztőségbe, és mindenkit kibaszok.” (...) „Higgye el, többször voltam már ilyen helyzetben, és mindig megoldottam. Kirúgok minden orbánistát, aztán kinevezem a helyükre az én embereimet, akiket nem lehet megfélemlíteni meg lefizetni. Még egyszer mondom, mindenhol az én embereim fognak ülni.„ (...) „Nagyon jól tudom, miről van szó. Orbán egy geci.” (...) „Mondom, le is írhatja, Orbán egy geci.„ (...) „Nem beszélünk már tavaly április óta. Szarok rá, hogy mit gondol. Még egyszer mondom, most bemegyek, kinevezem az én embereimet. És a lap továbbra is meg fog jelenni.”

„Igen, fenntartom: egy geci„

A Magyar Nemzet és a Hír TV tulajdonosa a Népszabadságnak azt állította, senkit nem kért arra, hogy Orbán Viktor és a kormány ellen forduljon. Hátbatámadásként éli meg, hogy elhagyták, de már mindent lerendezett. Arra a kérdésre, hogy fenntartja-e azt az állítását, hogy Orbán Viktor egy geci, azt válaszolta: „Igen, fenntartom: egy geci. Lehet, hogy holnap reggel visszavonom, mert már lenyugszom, de most még írja le nyugodtan, hogy egy geci.” Azt is elmondta: szerinte a miniszterelnök áll a főszerkesztők felmondása mögött: „Neki vagy a környezetének köze lehet hozzá. Ezért haragszom rá.”

„Engem is le lehet lőni”

A Hír24-nek nyilatkozva azt mondta: „Orbán Viktor áll a hátbatámadás mögött... Az Orbán Viktor is geci. Az is geci. Azt is leírhatja.„ (...) „A háború az olyan, hogy vagy ez esik el, vagy az. A tököm tudja. Majd a végén valaki elhullik, nem?” (...) „Kinyírnak, lelőnek, elüt egy autó.„ (...) „Engem is le lehet lőni. Na, ezt hozza le nyugodtan, a viszont látásra, de mennem kell, mert nincsen főszerkesztőm. Hirtelen most sok embert kell kineveznem.”

„Én egy elkötelezett demokrata vagyok”

„Röhögjön csak ki, de én egy elkötelezett demokrata vagyok. Kurvára nem tetszik az, ahogy és amilyen módszerekkel ezek a fiúk intézik a dolgaikat ebben az országban” – mondta Simicska a Magyar Narancsnak. ”Liszkay közölte, hogy le szeretne mondani a főszerkesztőségről. Ezt én el is fogadtam, aztán a sajtóban láttam, hogy az egész menedzsment felállt. Én meg csak néztem, hogy mi a pöcs zajlik itt. Akkor mondtam, hogy jó, rendezzük a tulajdoni viszonyokat, és az ügyvezetői és főszerkesztői kinevezéseket.„ Liszkay tulajdonosa is a lapot kiadó Nemzet Kft.-nek, de ”a mai nappal kiszállt a társaságból és eladta az üzletrészét„ – tette hozzá.

”Én még akkor nőttem fel, amikor itt Szovjetunió volt, és nincsenek jó emlékeim a ruszkik magyarországi tevékenységéről. Finoman szólva nem tudok határozott különbséget tenni az akkori szovjetek és a mai oroszok politikai viselkedése között„ – mondta. ”Az én szövetkezésem Orbánnal abból indult ki, hogy le akartuk bontani a diktatúrát és a posztkommunista rendszert. Kiderült, hogy ez nem egy egyszerű dolog, ezen melózni kell. De az kurvára nem volt benne ebben a szövetkezésben, hogy felépítünk helyette egy másik diktatúrát. Ebben én nem vagyok partner. Államférfinek képzeltem, aki jót tehet ennek az országnak, de rá kellett jönnöm, hogy nem az„ – mondta. Arra a felvetésre, hogy Orbánról annyi minden régi sztorit tudnak egymásról, hogy már csak ezért sem mernének nyílt karddal egymásnak menni, azt válaszolta: ”Harmincöt éve ismerem, mond ez valamit? Ismerem, sok minden tudok róla, igen. Na és?„

”Tavaly áprilisban a választások után leültünk és elmondta az elképzeléseit. Ennek a részleteibe nem fogok belemenni, de nem tetszett a dolog. Én erre azt mondtam neki, hogy ebben én nem akarok partner lenni. Azóta durvultak el az események” – olvasható a Magyar narancs interjújában.

„Mi lesz akkor, ha Orbán Viktor egyszer csak megvakarja a fejét?”

Simicska Lajost idézi a szombati Magyar Nemzet, mely kívülállóként ír a Simicska-Orbán háborúról. Simicska szerint Orbán Viktornak csak a lojális média kell, totális médiaháborút akar és nem az adófizetés, hanem a kiszámíthatatlanság zavarja: „Mi lesz akkor, ha Orbán Viktor egyszer csak megvakarja a fejét, és kitalálja, hogy a duplájára emeli a kulcsot? Orbán kudarcot vallott az RTL Klubbal szemben a médiaadóval, de ennek beismerése helyett ragaszkodik az ötlethez és a várt bevételhez, így szétteríti a terhet a médiapiac kisebb szereplői között.”

16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.